Kommuner äger oetiska aktier

Flera kommuner i Skaraborg äger aktier i bolag som tillverkar vapen, tobak och alkohol. Trots att kommunerna har etiska riktlinjer om att undvika det.

Det är P4 Skaraborg som i en kartläggning av kommuner i östra Västra Götaland visar att flera inte följer sina regler när det gäller sina aktieportföljer.

Exempelvis äger Falköpings kommun aktier i investmentbolaget Ratos som är huvudägare i danska sprittillverkaren Arcus. I strid med kommunens egna riktlinjer.

Nu vill kommunalrådet Conny Johansson (S) se över aktieinnehavet och göra sig av med oetiska aktier.
– Det är välkomnande att någon granskat detta, så får vi rätta oss efter de regler vi har, säger han till radiokanalen.

Andra kommuner som gör oetiska placeringar är Skövde som vill undvika krigsmaterial, men ändå investerar i vapentillverkaren Saabs huvudägare Investor.

Töreboda kommun äger aktier i amerikanska varuhuskedjan Walmart, som fått mycket kritik för sin behandling av personalen och som svenska AP-fonderna därför undviker av etiska orsaker. Kommunalrådet Bengt sjöberg (M) är besviken och avser ta upp saken med förvaltaren.

• Men även AP-fonderna placerar svenskarnas pensionsmiljarder i tobak och alkohol. Det visade en granskning i fjol av Accent – marknadsvärdet var 16,7 miljarder på de 453 miljoner aktierna och andra värdepapper.

Annonser