Alkohol och cancer tema på Systembolagets seminarium

Sambandet mellan alkohol och cancer uppmärksammades vid ett seminarium i Almedalen. Ann Carlsson Meyer, vd Systembolaget, sa att de flesta är ovetande om att liten till måttlig konsumtion är en risk vad gäller cancer.


– Vi anser att detta är en viktig fråga att nå ut med, för att människor ska kunna göra medvetna val, inledde Ann Carlsson Meyer seminariet.

Vad som konkret ska göras för att informationen om sambandet alkohol och cancer ska nå ut gavs det dock inte särskilt många svar på.

Susanne Dieroff Hay, ordförande, Bröstcancerförbundet, påpekade att alkohol inte är den enda riskfaktorn, men att det är viktigt att informera brett även om risken på individnivå är liten.

Folkhälsomyndigetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell sa att det på befolkningsnivå för bröstcancer blir stora konsekvenser även av små riskökningar.

Eva Zeisig, specialistläkare, Karolinska Universitetssjukhuset förde fram att det kan vara svårt att ta upp frågan om alkohol och att det kan finnas en oro inom vården för att patienter ska känna sig kränkta.

– Ska man komma någonstans krävs kontinuitet, sa Eva Zeisig.

De båda politikerna i panelen lyfte också upp de generella alkoholpolitiska verktygen som viktiga.

Vi behöver fortsatt en bred restriktiv alkoholpolitik. Vi behöver jobba långsiktigt och strukturerat. Men det kräver fingertoppskänsla, sa den socialdemokratiska riksdagsledamoten Karin Sundin.

Riksdagsledamoten för Liberalerna Jakob Olofsgård sa att rollen för detaljhandelsmonopolet behöver stärkas. Men han såg också ett tydligt behov av rekommendationer.
– Vi ska inte vara rädda att ge myndigheter i uppdrag att ta fram rekommendationer, sa  Jakob Olofsgård.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör var inne på samma linje.
– Många ser på Sverige som ett föregångsland. Vi ska inte sträva efter något som är sämre. Vi vet att skyddslagstiftning har effekt, sa Karin Tegmark Wisell.

Annonser