Finland: frias efter beställt alkohol utomlands

HELSINGFORS En 52-årig kvinna i Finland beställde nära 2000 liter alkohol från Tyskland till 17 personer i sin vänkrets. Åklagaren ansåg att hon bröt mot alkohollagen, men hon frias nu i finska domstolar.


Det var våren 2020 som kvinnan från staden Lovisa i Finland kom överens med bekantskapskretsen att hon skulle beställa alkohol av olika slag från en tysk försäljare. De sa vad de ville ha, hon beställa och betala.

Hon betalade för hela leveransen och vännerna betalade sin del till henne. Men då hon inte bett om skild ersättning för att göra beställningen, så anser åklagaren att hon brutit mot alkohollagen. Enligt åtalet skulle hon sålt alkoholen vidare i kommersiellt syfte.

Hela alkoholbeställningen beslagtogs av finska staten och hon åtalades.

Men såväl tingsrätten som nu Helsingfors hovrätt friar kvinnan. Rätterna anser inte det visat att hon brutit mot alkohollagen bara utifrån att hon tog emot pengar från vännerna först efter gjort beställningen. Inte heller kan hon anses gjort beställningen i vinstsyfte.
Hennes och vännernas konfiskerade alkohol ska återlämnas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Annonser