Finska parlamentariker: vin i matbutiker

HELSINGFORS I april är det riksdagsval i Finland. Drygt hälften av parlamentarikerna är enligt Yles enkät positiva till att vin får säljas i livsmedelsbutiker. Det skulle kunna hota monopolet Alko.


I Norden har såväl Sverige, Norge, Island och Finland sedan länge statliga alkoholmonopol för att värna folkhälsan. De utmanas återkommande av politiker som vill liberalisera och öka tillgängligheten.

Inför riksdagsvalet i Finland 2 april i år så har publikservicebolaget Yle frågat lagstiftarna om deras inställning till att ändra alkohollagen och låta livsmedelsbutiker få sälja vin. 69 av de 131 som svarat sa 69 ”ja”. Totalt har finska riksdagen 200 ledamöter.

Finlands parlament. Foto: iStock

Hos ledamöter från oppositionspartierna var stödet särskilt starkt för vin i butiker i liberalkonservativa Samlingspartiet och nationalistiska Sannfinländarna, medan kristdemokraterna var negativa.

– Kontrollen fungerar mycket bättre i Alko-butikerna. Om detta skulle öppnas upp nu skulle vin finnas på så många som femtusen butiker istället för nuvarande cirka 350. Konsumtionen skulle öka, sa KD-ledamoten Peter Östman till Yle.

I en separat partienkät så svarade även De Gröna – som sitter i dagens regeringsallians ­– att de är för vinförsäljning i mataffärer. Medan övriga fyra partier i regeringen (S, C, VF, SFP) samt KD är emot. I den enkäten ville inte Sannfinländarna ta ställning.

Starköl (max 5,5 procent) får sedan 2018 säljas i matbutiker i Finland. En majoritet av finländarna (59 procent) vill även vilja kunna köpa vin där, enligt enkät. Men flyttas även vinet ut från Alko, så skulle bara starkspriten kvar. Frågan är då om monopolet skulle hotas, vilket flera partier är kritiska till.

Sedan starköl blev mer lättillgängligt i matbutiker, så har inte drickandet i snitt ökat så mycket som befarat, men det har dock de alkoholrelaterade dödsfallen och leverskadorna. Enligt folkhälsoinstitutet THL kan det bero på att storkonsumenter nu dricker ännu mer.

• På Yles övriga frågor till partier om deras syn på olika monopol i Finland, så vill de flesta se över Veikkaus 80 år gamla spelmonopol, medan svaren är mer splittrade om receptfria läkemedel ska få säljas i matbutiker.

Annonser