USA-basketstjärna gripen i Ryssland

MOSKVA Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner greps i Ryssland, misstänkt för haft cannabisolja i bagaget på en flygplats. Hon riskerar upp till tio års fängelse – läget försvåras av ländernas frusna diplomatiska relationerna.

Den 31-åriga Griner – 2:03 meter lång, WNBA-stjärna och tvåfaldig OS-mästare i basket – greps på en Moskvaflygplats i februari när hon återvänt efter ett uppdrag för landslaget. I bagaget hade rysk tull hittat cannabisolja (för användning i e-cigaretter). Enligt ryska myndigheter var det en ”betydande mängd” och kan leda till flera års fängelse enligt de ryska hårda lagarna.

Brittney Griner gripen. Fotad på rysk polisstation, enligt Russia24.

– Vi är medvetna om Brittney Griners situation i Ryssland och håller nära kontakt med henne, hennes juridiska representation i Ryssland, hennes familj, hennes lag samt WNBA och NBA, säger hennes agent Lindsay Kagawa Colas.

Hon spelar vanligen för basketlaget Phoenix Mercury i USA, men har de sju senaste åren spelat i Ryssland när WNBA-serien har uppehåll, vilket även flera andra amerikanska spelare brukar göra.

Efter ryska attackerna på Ukraina, så har idrottsvärlden inlett bojkott mot Ryssland. Och

alla amerikanska basketspelare, utom Griner, har lämnat Ryssland och Ukraina, bekräftar WNBA. Ligan uppger i ett uttalande att ”Brittney Griner har WNBA:s fulla stöd och vår främsta prioritet är hennes snabbat och säkra återkomst till USA”, rapporterar TT.

Exakt var basketstjärnan befinner sig är oklart och den frusna relationen mellan USA och Ryssland försvårar diplomatiska lösningar för att få hem henne.

I ett Instagram-inlägg skriver Griners fru Cherelle om sin olidliga väntan: ”Det finns inga ord för att uttrycka denna smärta. Jag har ont, vi har ont”.

• SVT:s Sports expert Nick Rajacic sa i SR P1 Nordengren & Epstein att den spända politiska relationen mellan länderna försvårar läget. ”Det är obehagligt”.

Annonser