Nio års fängelse för basketstjärna

MOSKVA Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner, 31, döms till 9 års fängelse av en rysk domstol sedan hon stoppats på Sjeremetevos flygplats med cannabisolja i bagaget.


Cannabisoljan var avsedd för e-cigaretter. Griner har erkänt sig skyldig, men att hon inte avsåg att bryta mot lagen och hade packat behållarna av misstag. Enligt AP  hävdade Griners försvarare  att hon använde medicinsk cannabis för att behandla smärta på rekommendation av läkare. Medicinsk cannabis är inte laglig i Ryssland.

Brittney Griner spelar för Phoenix Mercury i den amerikanska basketligan WNBA, Women’s National Basketball Association. Som många andra professionella spelar i WNBA spelar hon dock utomlands när WNBA-serien har uppehåll och hon var på väg tillbaka till Jekaterinburg från USA när hon stoppades.

Griners fall har lett till stor upprördhet i USA och president Biden och utrikesminister Blinken har sagt att de gör vad de kan för att få henne frisläppt och Vita huset har beskrivit det som att Griner är “felaktigt fängslad”.

Enligt Reuters har USA föreslagit att det ska ske ett fångutbyte där Griner tillsammans med Paul Whelan, en amerikansk medborgare som dömts för spioneri, ska utväxlas mot den ryska vapensmugglaren Viktor Bout, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i USA.

Annonser