Biden hoppas få fängslad basketstjärna fri

MOSKVA/WASHINGTON Basketspelaren Brittney Griner som i våras greps med cannabisolja i bagaget har flyttats till en rysk straffkoloni. USA:s president Joe Biden hoppas att president Vladimir Putin nu är mer öppen att förhandla om att släppa henne.


– Min förhoppning är att nu, när valet är över, att herr Putin kan diskutera med oss och vara öppen för att mer seriöst prata om ett fångutbyte, sa Biden på en presskonferens efter mellanårsvalet, rapporterar TT och flera medier.

Brittney Griner, 32 år, amerikansk basketstjärna, dubbel OS-mästare, som även spelat för ryskt lag, dömdes i augusti till nio års fängelse för narkotikainnehav. Hon greps i februari på en flygplats nära Moskva med cannabisolja avsedd för e-cigaretter i bagaget. Hon uppgav att den var för smärtbehandling, men har erkänt misstaget, då medicinsk cannabis inte är lagligt i Ryssland.

Hennes överklagan av det långa fängelsestraffet avslogs i oktober och hon har flyttats till en straffkoloni, men hennes advokater vet idag inte exakt vart.

Frågan om ett fångbyte mot en rysk vapensmugglare som dömts i USA har varit uppe tidigare, men inte ännu lett till en frigivning. Vita huset uppger att ”varje minut som Griner utsätts för olaglig internering i Ryssland är en minut för lång”.

Annonser