Säpochefen Klas Friberg slutar i förtid

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg ska lämna sitt uppdrag trots att han är förordnad till februari 2024. Han lämnar av privata skäl. Ny Säpochef blir Charlotte von Essen som tillträder 1 oktober.

Nuvarande chefen Klas Friberg vill sluta sitt uppdrag av privata skäl, uppgav inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff i torsdags och betonade att han haft fullt förtroende för honom.

Regeringen har beslutat att biträdande chefen för säkerhetspolisen Charlotte von Essen får överta uppdraget istället som högsta chef från 1 oktober med ett förordnande som sträcker sig sex år framöver.

Hon blir därmed första kvinna som säpochef. Hon är sedan 2017 biträdande chef på Säpo. Hon har juridisk bakgrund och har tidigare varit lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala och rättschef på justitiedepartementet.

På frågan vad som är största säkerhetsutmaningarna idag svarade hon:
– Hoten mot Sverige har förändrats, vi har idag ett säkerhetshot som kommer både från främmande makt och från våldsbejakande extremister. Det är något som pågår här och nu hela tiden. Och vi bedömer att den utvecklingen kommer att fortsätta under de närmaste åren.

Samtidigt har digitaliseringen ökat samhällets sårbarhet.
– Vi vet att det finns stora brister i säkerhetsskyddet, sa Charlotte von Essen.
Hon underströk att såväl samverkan – både nationell och internationellt – och få utnyttja teknikutvecklings möjligheter för informationsinhämtning måste bli bättre.

En rättegång inleddes i Göteborg tingsrätt i torsdags där en man står åtalad för spioneri i Sverige för första gången på 18 år. Han misstänks ha värvats av Ryssland och har arbetat i fordonsindustrin, men förnekar brott. Säpo uppger för SR Ekot att var tredje rysk diplomat arbetar för underrättelsetjänster under diplomatisk täckmantel.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser