Mats Löfving ny regionpolischef i Stockholm

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och tidigare NOA-chef, blir från 1 oktober även ny regionpolischef i Stockholm och på Gotland.

– Det lätt att bara förknippa Stockholm med skjutningar, sprängningar och annan gängkriminalitet. Men jag är angelägen om att vi ska ägna oss åt hela vårt uppdrag, säger Mats Löfving i ett pressmeddelande.

Han blir alltså högsta chef för huvudstadsregionens poliser i ett område där det bor 2,4 miljoner invånare och där gängbrott och skjutningar har ökat kraftigt senare år. Tidigare regionpolischef Ulf Johansson i Stockholm börjar samtidigt som chef för polisregion Mitt (efter Carin Götblad).

Mats Löfving, 59 år, kommer fortsätta som biträdande rikspolischef. Han har tidigare före polisens omstrukturering 2015 varit länspolismästare i Stockholm och senaste sex åren chef för Nationella operativa avdelningen.

Han var senast i rampljuset för ett uttalande i Ekots lördagsintervju 5 september om att det finns ”minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, så kallade klaner”. Och om hur Europol i somras lyckades knäcka koden till kriminellas krypterade favoritmobil Encrochat, vilket lett till att flera brott kunnat klarats upp.
Han ha även varit tydlig med att intäkter från narkotikahandel är en bas för kriminella nätverk och att flera konflikter mellan gängen kan kopplas till droguppgörelser.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser