Polischefen: låt oss slippa ta hand om fulla

För att bli bättre på brottsbekämpning, så vill polisen slippa en rad sociala uppgifter. ”Vi tar hand om 60 000 berusade människor varje år. Det borde vara en uppgift för sjukvården eller någon annan”, sa rikspolischef Anders Thornberg i Ekots Lördagsintervjun.

I radiointervjun uttryckte han förvåning över hur mycket polisen gör som inte tillhör kärnverksamheten. Såsom ta hand och bortsprungna katter och hundar, köra frihetsberövade personer över hela landet och utföra verkställighet för migrationsverkets förvar.

Vi tar hand om 60 000 berusade människor varje år. De har inte begått något brott överhuvudtaget. Välutbildade poliser skjutsar dem och låser in dem i en cell och håller koll på dem. Vi har inte den medicinska bakgrunden för detta. Om de är våldsamma ska vi ta hand om dem, men annars tycker jag det borde vara en uppgift för sjukvården eller någon annan, sa Anders Thornberg.

Han tycker beslutsfattare bör fundera mer på hur resurserna fördelas, särskilt om man vill ha högre polisnärvaro och brottsbekämpning. Polisens förmåga att reda upp brott har minskat senare år, bara 13 procent av alla anmälningar leder till rättsligt efterspel.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser