1,2 ton hasch gömt i stenplattor – 5 åtalas

Tullen har i Göteborgs hamn gjort ett rekordbeslag av 1200 kilo cannabis. I en last med marmorplattor från Marocko hade narkotikan gömts i lönnutrymme. Nu åtalas fem personer – tre av dem företagare i Västsverige.

Lasten i tre containrar kom i november ifjol från Casablanca till Göteborgs hamn. Totalt var det 57 ton marmorplattor, men några av dem var lite tjockare och väckte tullens misstankar som gjorde en kontroll.

– När vi bröt isär en av de misstänkta marmorskivorna fanns ett lager med cannabisharts inuti skivorna. Narkotikan var vakuumförpackad och runtom förpackningen fanns ett lager med gips följt av ett marmorliknande material, berättar Bertil Weingarten, tullverkets insatsledare, till Göteborgs-Posten.

Han konstaterar att beslaget på 1,2 ton cannabisharts är det största som tullen någonsin gjort. I gatuled är narkotikan värd omkring 120 miljoner kronor. I Marocko har den något ovanliga smugglingsmetoden upptäckts tidigare av myndigheter.

Några hasch-förpackningar var märkta med Varg-symbol. Foto: Tullverket

Lasten med plattorna var först adresserad till ett VVS-företag i Göteborg, men fick plötsligt ändrad destination till en flyttfirma på en mindre ort i västra Sverige, enligt GP.

Företagens tre ägare, två män och en kvinna, har nu har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling. Dessutom åtalas två andra personer för narkotikabrott.

Vid husrannsakan hittades även två mobiltelefoner hos företagen med krypterade chattfunktionen Sky CC, populär bland kriminella efter att en annan skyddad kommunikationstjänst, Encrochat, knäckts av fransk polis förra våren. Men båda telefonerna var fabriksåterställda.

Tullverket beslagtog ifjol nära 3,9 ton cannabis, det är över tre gånger mer än året före – och mer än någonsin tidigare. Stängda gränser under pandemin har gjort att narkotikasmuggling mer flyttats över till godstrafiken.

Annonser