Svensk gripen i Sydney för smuggling

SYDNEY En 39-årig svensk man greps i natt svensk tid på flygplatsen i Sydney med 16 kilo metamfetamin gömt i resväskor, värt mellan 60 och 80 miljoner kronor i gatuled, enligt australienska myndigheter.

Mannen kom med plan via Turkiet till Australien och togs ut för kontroll av tullpersonal i ABF (Australian Border Force). När hans två väskor tömts vägde de fortfarande 8,9 kilo vardera vilket väckte misstankar och en röntgen gjordes.

På röntgenbild syntes något dolt i resväskornas foder, som visade sig vara metamfetamin (Ice), en starkt beroendeframkallande drog vanlig bland missbrukare i Australien.

Hela 16 kilo totalt brunt pulver Ice hade gömts där och som uppdelat är ungefär 160 000 doser, som nu beslagtagits och inte kommer ut på gatorna.

– Det här var ett fräckt försök att kringgå myndigheterna och föra in en betydande mängd av Ice i våra hem, säger Kylie Flower vid australiska federala polisen AFP i ett pressmeddelande.

Att gömma droger i väskors foder och under falska bottnar är inte ovanligt smuggelförsök enligt gränskontrollen ABF.

Svensken har nu varit i häktningsdomstol i Sydney och överlämnas till polisen för vidare utredning. Han planeras ställas inför rätta misstänkt för narkotikasmuggling i januari 2020.

Röntgen av väskorna visar narkotikan. Foto: Australiens tull ABF/ Federala polisen AFP.

Annonser