Australien: 1,4 ton kokain beslag till havs

SYDNEY Ute på Stilla havet bordades en yacht på väg till Australien med 1,4 ton kokain. Det är största enskilda kokainbeslaget i landets historia värt, cirka 2,1 miljarder kronor i gatuled. Sex män har gripits.

Tillslaget på yachten ”Elakha” gjordes i torsdags natt och är en del av en flera år lång spaningsoperation.

De sex män i åldrarna 32 till 66 år anklagas för grov insmuggling av narkotika och riskerar upp till livstids fängelse, sade Australiens justitieminister Michael Keenan och immigrationsminister Peter Dutton i ett gemensamt uttalande.

Man från segelbåten förs i land och grips. Foto: AFP

Männen  – varav fem är australiensare – greps dels till sjöss, dels i Sydney och nekas borgen. De ska närmast ställas inför rätta på onsdag i en lokal domstol. Fler personer kan gripas senare, enligt federala polisen i Australien, AFP.

Beslaget häromdagen är på 1422 kilo kokain vilket är det största beslag som någonsin gjorts i en enskild operation i Australien. Det är betydligt större än tidigare rekordet på 938 kilo i västra Australien år 2001, enligt Reuters. Ministrarna menar att beslaget kommer påverka tillgång och priset på kokain en tid.

Flera mindre kokain-beslag har gjorts senaste månaderna i Australien och visar att landet är en ”honungsburk” för kriminella drogsyndikat, enligt Keenan. Kokainets värde är uppåt nio-tio gånger högre i Australien än i Amerika, där det kommer ifrån.

Det var ett tips från Nya Zeelands tull om segelbåten som ledde till beslaget. Yachten hade mött ett ”moderskepp” till havs och lastat över drogerna. Även stora mängder kontanter, juveler och elektronik togs i förvar.
Myndigheter i Australien i samarbete med kollegor från Nya Zeeland, Fijiöarna och Franska Polynesien har deltagit i spaningen som pågått över 2,5 år.

Annonser