Rekordbeslag av droger i bh-inlägg

SYDNEY Australiska myndigheter har gjort rekordbeslag av metamfetamin värt cirka 7,6 miljarder kronor. En del av narkotikan smugglades i behå-inlägg, annat förvarades i konstnärsmaterial. Fyra personer har åtalats i härvan.

Beslaget av totalt 720 liter metamfetamin (”Ice”) är det största av drogen någonsin i landet. Det har kunnat göras efter samarbete med flera länders myndigheter, även kinesiska.

190 liter flytande metamfetamin hittades i en container med geléfyllda bh-inlägg som transporterats med fartyg från Hongkong till Sydney hamn i december ifjol. Narkotikan var delvis gömd i 88 lådor med silikonbehå-inlägg. Ytterligare 530 liter hittades i lagerutrymmen i fyra förorter till Sydney där även två kilo av drogen i kristalliserad form hittades i hantverkslim och konstnärsmaterial.

Nyheten presenterade i måndags av federala polisen och justitieministern.
– Beslagen har förhindrat att 3,6 miljoner doser metamfetamin kommit ut på våra gator med ett gatuvärde på 1,26 miljoner (australiska dollar), sade justitieminister Michael Keenan till pressen.

En 33-årig man från Hongkong greps i januari i samband med en kontrollerad operation kunde binda honom till insmugglade narkotikan. Senare greps tre andra hongkong-kineser (en 59-årig man, en 37-åring och en 52-årig kvinna), som även misstänks för del i narkotikatillverkning.

De har åtalats och kommer ställas inför rätta i mars och riskerar upp till livstids fängelse, uppgav justitieministern enligt nyhetsbyrån ABC.

Flera stora beslag av den kraftigt beroendeframkallande drogen metamfetamin har gjorts senare år i Australien.

Annonser