Australien: knarkbeslag värt 9,5 miljarder

SYDNEY Nära tre ton narkotika (ecstasy och metamfetamin) har beslagtagits av australianska myndigheter ur en flyttcontainer från Tyskland. Sex personer har gripits vid rekordbeslaget.

Tullen i Sydney hittade nyligen 1 917 kilo ecstasy och 849 kilo metamfetamin (”ice”) i en flyttcointaner som kom från Hamburg med möbler och personliga tillhörigheter.

Sedan återförslöts containern som fick gå vidare under stor bevakning. I Blacktown i västra Sydney togs sedan drogerna ut och sändes vidare till en annan stadsdel, Smithfield.

I lördags morse slog myndigheterna till och grep sex män, alla med australienskt medborgarskap, som packade ur drogerna. Den samordnade operationen sköttes av polis, tull och landets antibrottskommission, även tysk polis och Interopol har deltagit.

Beslaget är i gatuled värt cirka 9,5 miljarder kronor och motsvarar ungefär tio miljoner förpackningar och tabletter av de båda drogsorterna. Beslaget är det näststörsta i landets historia och mer än vad polisen tog under hela fjolåret i Australien.

– Vi beslagtar inte tre ton narkotika i det här landet utan att det påverkar en stor välorganiserad brottslighet, sade federala polischefen Andrew Colvin på en presskonferens i Sky News och hävdar att smugglingen har kopplingar till Europa och Asien.

Delstaten New South Wales polischef Andrew Scipione anser att operationen sänder ett tydligt budskap till drogsmugglare:
– Åk iväg någon annanstans, till ett annat land, för inte in ert onda gift till Australien. För då kommer ni känna på hettan…

Rekordbeslaget gjordes samtidigt som en stor musikfestivalsäsong börjar i Australien, en 19-årig flicka avled tidigare denna månad troligen av ecstasy-överdos på en musikfest.
– Det här beslaget kan ha räddat liv, säger Mike Baird, ledare för New South Wales Liberal Party, till Sidney Morning Herald.

• Tv-inslag i Sky News.

Annonser