RNS startar ny podd

Podcast har blivit populärt för media, företag och föreningar. Nu har RNS startat Narkopodden för att nå ungdomar och andra intresserade kring droger, kriminalitet och beroende.

– Vi vill ge en röst till alla dom som har kunskap och som på olika sätt kommer i kontakt med drogproblem. Det kan handla om personer som kommit ur missbruk och lärare, tullare, poliser och behandlingspersonal.

– Vi vill inte bara nå ”redan frälsta” som läser vår medlemstidning, utan även nå nya målgrupper och unga som nästan bara lyssnar via mobilen på poddar, säger Jessica Vikberg, ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, till Drugnews.

Hon tycker det är väldigt roligt och har redan intervjuat och gjort flera inspelningar i den nya studiohörnan som inretts i föreningens lokaler. Tekniken är ganska enkel, men det behövs bra mikrofoner och ekodämpande inredning för att ljudet ska bli bra.

Legendariske radioprataren Ulf Elfving har ställt upp i introt till Narkopodden, musiken står Magnus Rosén för och tekniken har Joakim Berndes hjälpt till med. Två poddavsnitt på cirka 25 minuter har redan publicerats.

I det första samtalar narkotikapolisen Lennart Karlsson och Kris (Kriminellas revansch i samhället) nya ordförande Gibbe Woldu. Om hur drogsituationen har ändrats under åren och hur de första gången möttes på Sergels torg för 15 år sedan då Gibbe var heroinist och jagades av Lennart. I somras kunde de förenas i en kram i Almedalen – idag arbetar båda mot droger och hjälper missbrukare utifrån sina olika yrkesroller.

I första podavsnittet medverkar narkotikapolis Lennart Karlsson, Gibbe Woldu, KRIS, tekniker Joakim Berndes, Jessica Vikberg leder samtalet.

I andra avsnittet berättar en tullkriminalare om spaningsutredningen som ledde fram till att ecstasyfabriker i Göteborg kunde stoppas. Razzior gjordes i våras samordnat samma minut mot fyra ställen och fyra personer dömdes senare till fängelsestraff.

– Medverkande i podcasten får önska framtida gäster, vilket lett till kommande program om bland annat barn till beroende föräldrar och hur tjejer som missbrukar är utsatta. Framöver kommer vi även grotta ner oss i cannabisfrågan, säger Jessica Vikberg.

• Drugnews: Tänker ni även bjuda in meningsmotståndare framöver?
– Ja, det måste vi ju för att få debatt. Nättroll kommer vi undvika, men legaliseringsförespråkare måste vi kunna prata med. Jag möter dem ju redan i radio-debatter och på andra poddar.

Hon vill även göra poddar ”ute i verkligheten”, samtal på behandlingshem (exempelvis San Patrignano i Italien) och kanske också vid öppna drogscener.

Narkopodden finns där poddar finns och kommer ut med nytt avsnitt var tredje fredag.

PODDTIPS

PODDTIPS – så gör du: skaffa bra utrustning, mikrofoner och inspelningsstudio (låna eller använd tyg som ekoavskärmare). Använd gärna manus, tänk på innehållet, ha trevlig ton, våga redigera bort det som inte tillför programmet, och våga misslyckas.

NÅGRA poddar inom ANDT och sociala frågor:
• Alkohol & Narkotikas podd (B)ruset
• IOGT-NTO:s medlemstidnings Accentpodden.
Narkopodden med Jessica Vikberg, RNS, och gäster (23 avsnitt)
Revanschpodden av Kris tidning vägen Ut.
• Psykiatrikern David Eberhards podd Hälsa för ohälsosamma
• IQ:s Fyllepodden (över 84 avsnitt, intervjuer med kändisar).
KSAN-podden (avsnitt ur kvinnoperspekiv).

Annonser