Podcast för revanschsugna

Podd-samtal har blivit populärt och passar även föreningar. Kris tidning Vägen Ut har startat kanalen ”Revanschpodden”. Där intervjuas kända och okända personer som förmedlar starka berättelser – som kanske varit nere på botten och lyckats vända uppåt.

– Det kan handla om människor som berättar om sin kamp med droger och kriminalitet, men även psykisk ohälsa och andra problem som fått sin revansch och kan inspirera andra. Även kändisar och politiker tänker vi prata med, berättar Christer Renlid, reporter på Revanschpodden för Drugnews.

Han ser poddkanalen som ett komplement till medlemstidningen Vägen Ut, för nå en bredare publik med ämnen som inte behöver vara kopplade till Kris (Kriminellas revansch i samhället) och brott. Christer intervjuar och Joakim Berndes sköter tekniken i föreningens lokaler i Gröndal i Stockholm.

Christer Renlid och Camilla Kvartoft i samtal i Revanschpodden. Foto: Joakim Berndes

I första avsnittet – som redan lagts ut på hemsidan och där poddar finns – intervjuade han Camilla Kvartoft, programledare på SVT och nu aktuell i utfrågning av EU-kandidater inför valet. Hon hade kört Veckans Brott i flera säsonger med kriminolog Leif GW Persson, innan han gick vidare till TV4.

Men hon fortsatte sedan med nytt gäng och delvis bredare upplägg. I ett gemytligt samtal i Revanschpodden om medier och kriminalfrågor berättar hon hur GW surnade till en gång när hon tyckte han ”gnällde mycket på polisen och kallade honom tjurig gubbe”.
– Men vi är fortfarande vänner, skrattar hon.

OM REVANSCHEN Dogge Doggelito. Foto: Joakim Berndes

Hiphop-artisten Dogge Doggelito är nästa poddgäst och berättar om uppväxten i förorten Alby och att han ”var kapten Strul i många år” och droger var ett sätt att komma bort från fattigdom, ångest och misshandel. Han kom ur den negativa spiralen via musiken, men framförallt med hjälp av en tjej.
Hon fick mig att sluta jaga kriminella gärningar och fick bort mig från gatan. Kärleken är den starkaste medicinen för att sluta, säger Dogge – Douglas León som han egentligen heter – i programmet.

Senast att intervjuas är inrikesminister Mikael Damberg, ett samtal som publiceras nästa vecka. Mycket prat om kriminalpolitik, straff och skjutningar och sprängningar förstås. ”Vi ska tränga tillbaka det. En utmaning”, berättar ministern, men håller med programledaren att mer måste göras för att bryta segregationen.

• Drugnews: hur är podd-formatet att arbeta med, tycker du?
– Oj, jättesvårt, det är mycket teknik och viktigt att ljudet blir bra. Inte bara trycka på och av. Känns fortfarande lättare att skriva artiklar, men jag blir väl mer van vid ljud och mickar så småningom, svarar Christer Renlid.

Han tycker att en poddsändning bör vara kring 20-30 minuter, vilket passar bra att lyssna på i vardagen. I mobilen eller via datorn. Till och från jobb och studier, när man dammsuger eller lagar mat.

– De som tror att podcast var en övergående trend har fel, det är mer inne än någonsin. Företag, mediehus och privatpersoner kan rätt enkelt starta upp och göra program, säger han.

Christer Renlid tycker poddar passar även för föreningar och för helt skiftande ämnen. ”Men fuska inte med röst och ljudinspelning, det är mycket viktigt”, råder han.

I pipeline har han en fler starka berättelser på gång. Bland annat om en kille som idag lever med skyddad identitet och utsatts för mordförsök när han ville lämna kriminella världen och som Revanschpodden träffat på hemlig ort.

Kris poddsändningar ska läggas ut lite oftare framöver, kanske varje vecka, inte bara studiosamtal utan även dokumentärer och debatter. Och i Almedalen i sommar kommer Revanschpodden vara där med mikrofon och bandspelare.

Foto: Drugnews

PODDTIPS – så gör du: skaffa bra utrustning, mikrofoner och inspelningsstudio (låna eller använd tyg som ekoavskärmare). Använd gärna manus, tänk på innehållet, ha trevlig ton, våga redigera bort det som inte tillför programmet, och våga misslyckas.

FLER poddar inom ANDT och sociala frågor:
• Alkohol & Narkotikas podd (B)ruset (8 avsnitt).
• IOGT-NTO:s medlemstidnings Accentpodden (28 avsnitt hittills).
• Psykiatrikern David Eberhards podd Hälsa för ohälsosamma (12 avsnitt, senaste om cannabis ska legaliseras, debatt mellan RNS:s ordförande Jessica Vikberg, SSU Stockholms län och debattören Aron Flam).
• IQ:s Fyllepodden (84 avsnitt, intervjuer med flera kändisar).
KSAN-podden (5 avsnitt ur kvinnoperspekiv).

Annonser