IOGT-NTO:s generalsekreterare slutar

Peter Moilanen avgår efter sju år som generalsekreterare på IOGT-NTO. ”Det är tid för nytt ledarskap, vi är inne i en stor utvecklingsfas”, säger förbundsordförande Johnny Mostacero till Drugnews.


Moilanens avgång offentliggjordes på tisdagen. Han har länge arbetat inom nykterhetsrörelsens olika grenar, bland annat på UNF tidigare, innan han 2011 blev generalsekreterare för IOGT-NTO.

– Vi är inne i en viktig fas för att bli en modern folkrörelse och omstrukturerar med vårt projekt och utvecklingsresa ”Expedition 50”, där vår regionindelning ändras och kansliet omstrukturerats.

Johnny Mostacero, IOGT-NTO. Foto: Samuel Somo

– Peter har gjort värdefulla insatser med att bygga strukturen, men nu behövs nya ögon och nytt ledarskap med att i nästa fas bygga kulturen, bygga ihop IOGT-NTO-landet mer med kansliet, säger Johnny Mostacero.

Kansliet på Stora Essingen har varit ett femtiotal anställda, men nu utökats. Distriktskonsulenterna runt landet har under våren blivit förbundsanställda och kontakten mellan kansliet och rörelsen ”behöver förbättras”. Och i förlängningen med en ny kultur locka fler medlemmar och förändra världen.

Enligt Mostacero är Moilanen överens om att sluta sin tjänst och det inte finns någon missämja bakom beslutet.

Drugnews har sökt Peter Moilanen, som är 44 år och nu föräldraledig. Han säger till Accents nättidning att han varit med om ” sju roliga år med många utvecklingsfrågor på agendan” och vill tacka för ”spännande möten och insatser” med medlemmar, medarbetare och andra. Vart han tar vägen sedan är oklart.

IOGT-NTO har senare år brottats med medlemsras, 2010 fanns närmare 40 000 medlemmar, sista juni i år 25 492 betalande medlemmar. Organisationen har även haft problem med Miljonlotteriet – rörelsens stora intäktskälla – som stämts av Konsumentombudsmannen efter att några telefonförsäljare systematiskt ska ha lurat kunder. Chefen för lotteriet byttes ut tidigare i år.

Förbundsordförande Mostacero säger till Drugnews att dessa frågor inte har haft med beslutet att byta IOGT-NTO:s generalsekreterare att göra.
Nu inleds en rekryteringsprocess att hitta Moilanens efterträdare. Under tiden går Eva B Persson in som ställföreträdande GS från 22 oktober, hon hade tidigare varit HR-ansvarig och gått i pension.

Annonser