Kalifornien ska rösta om marijuana

SACRAMENTO Det blir åter folkomröstning i Kalifornien om att legalisera och beskatta cannabis för nöjesbruk. Tillräckligt många giltiga namnunderskrifter för rösta om förslaget har lämnats in.

I tisdags konstaterade delstaten att det kommit in över 600 000 underskrifter, det behövdes 402 000. Lagförslaget om ”vuxnas användande av marijuana” vill tillåta personer från 21 år och äldre att inneha upp till ett uns (drygt 28 gram) av drogen för privat bruk och få odla sex plantor.

”I dag är en nystart för Kalifornien, då vi förbereder oss för att ersätta det dyra, skadliga och ineffektiva förbudssystemet med ett säkert, lagligt och ansvarsfullt system för vuxna användare”, säger initiativets talesman Jason Kinney i ett uttalande.

Förslaget innefattar även ett licenssystem och reglera och beskatta marijuanahandel och att lokala myndigheter sköter kontroll av kommersiell distribution. Förslaget stöds av bland andra Kaliforniens viceguvörernör Gavin Newsom (dem).

Omröstningen om cannabis i USA:s folkrikaste delstat blir i samband med presidentvalet 8 november. Ytterligare åtta delstater kommer ha omröstningar om marijuana i år. Ytterligare åtta delstater kommer ha omröstningar om marijuana i år.

Hösten 2010 förlorade ja-sidan en folkomröstning i Kalifornien om ett liknande legaliseringsförslag (Prop 19) med 53 procent av rösterna emot.

Nu tror legaliseringssidan att den gynnas av att fler unga väljare väntas rösta och att några delstater redan tillåter och reglerar rekreationellt bruk av marijuana och än fler i medicinskt syfte.

Motståndarna i Coalition for Responsible Drug Polices varnar för att en legalisering kan leda till bland annat fler drogpåverkade bilkörningar.
– Den här nya kampanjen blir väldigt lika den förra. Förespråkarna har pengarna och vi har fakta, säger Tim Rosales i oppositionskoalitionen till LA Times.

Sedan 1996 är ”medicinsk marijuana” tillåtet i Kalifornien. Idag tillåter ett 30-tal amerikanska delstater drogen i medicinskt syfte och fyra delstater och huvudstaden den även för nöjesbruk.

Annonser