Alaska och Oregon vill legalisera

WASHINGTON I tisdagens mellanårsval i USA så hölls flera omröstningar även om marijuana. Ja till legal försäljning antogs i Oregon och Alaska, och huvudstaden Washington avkriminaliserar drogen. Däremot blev det nej till medicinsk marijuana i Florida.

I kongressvalet gick republikanerna mot stor seger – får majoritet i senaten och kan därmed kontrollera hela kongressen och blockera president Obamas politik framöver.

Men flera andra omröstningar hölls också. Bland annat om narkotika. Hittills har två delstater legaliserat marijuana (Colorado och Washington State) och medicinsk marijuana tillåts i ett tjugotal delstater.

I tisdags röstade väljare i Oregon (54-46 proc.) och Alaska 52-48 proc.) för att legalisera, sälja och beskatta drogen även där, knapp majoritet alltså, enligt preliminära resultaten. Alaska hade tidigare prövat avkriminalisera drogen på 1970-talet, men förbjöds åter 1990. I huvudstaden Washington DC kommer framöver tillåtas innehav av drogen (men inte försäljning) efter en stor ekonomisk lobbying av ja-sidan.

I Florida föll förslaget om att tillåta marijuana som medicin, förslaget stöddes av 57 procent, men det krävdes minst 60 procent.
Och i fem städer i legaliseringsdelstaten Colorado (Canon City, Palisade, Palmer Lake och Ramah) stoppas försäljning av drogen. Även i Maine föll legaliseringsförslag av marijuana i staden Lewiston, gick igenom i South Portland, men majoriteten i delstaten röstade emot.

Kevin Sabet
Kevin Sabet

Alltså blir det fler tillåtna cannabisställen för drogen framöver i USA, men kritikerna ser de jämna röstetalen som att motståndet ökar.
– Det här var inte den fullständiga slamseger som legaliseringsgrupperna väntat. Alaska knappt för legalisering och flera städer vägrade tillåta marijuanaförsäljning. Vi är övertygade om att ju fler människor känner till sanningen om drogen och Big Marijuana-industrin, så ökar motståndet mot legalisering, säger Kevin A. Sabet, ordförande i organisationen Smart Approaches to Marijuana (SAM).

Resultaten komplicerar samtidigt situationen för federala regeringen i USA som inte tillåter legalisering och har ingått internationella FN-avtal som förbjuder alla icke-medicinsk/forskning hantering av cannabis.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser