Smugglade subutex på färja – åtalas

En 35-årig man stoppades i februari efter att försökt föra in över 10 000 narkotikaklassade subutex-tabletter via färja till Varberg. Nu åtalas fransmannen i Göteborgs tingsrätt för grov narkotikasmuggling.

Mannen kom i en hyrbil från Paris med sin familj på färjan från Grenå i Danmark till Varberg 12 februari. Där togs han ut för tullkontroll och totalt 10 472 tabletter hittades gömt i mittkonsol vid förarsätet och i reservdäcket i bagageutrymmet.

– Med tanke på att mängden narkotikaklassade tabletter var så stor finns misstankar om att de var avsedda att säljas vidare, säger vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand, Internationella åklagarkammaren i Göteborg, i en kommentar.

Enligt tullen är beslaget ett av de större som gjorts av läkemedlet Subutex. Verksamma delen buprenorfin används vid underhållsbehandling av opioidberoende. Men förekommer även på illegala missbruksmarknaden, värdet av beslaget där är över en miljon kronor.

Mannen riskerar flerårigt fångelsestraff om han fälls. Åklagaren säger till P4 Halland att mannen medger att han packat ner tabletterna avsedda för en bekant, men att han inte visste vad det var.

Annonser