Tre åtalade för cannabisodling

I november ifjol hittades 25 kilo cannabis vid polistillslag mot odlingar i två fastigheter nära Ljungby. Nu har tre män åtalats i narkotikahärvan.

En misstänkt 53-årig huvudman åtalas för grovt narkotikabrott och hanterat totalt 29 kilo av drogen. Fyra kilo hade han hunnit sälja, enligt åtalet som inkom till Växjö tingsrätt i veckan. Fastigheterna där odling pågått ligger nära Annerstad i Ljungby kommun.

En 57-årig vän åtalas också frö grovt brott, men kan bara knytas till en av odling på 12,5 kilo i en av fastigheterna. En tredje person åtalas för medhjälp till narkotikabrott genom att transporterat och skaffat fram 150 cannabisplantor, och även skött en av odlingarna.

– Det är tre helt vanlig Svenssons, de är inte kända för någon brottslighet sedan tidigare, säger Anna-Karin von Schoultz, kammaråklagare i Växjö, till tidningen Smålänningen.

Polisen gjorde husrannsakan 11 november ifjol. De fick tips via kronofogden som varit på besök gällande obetald skuld och såg en odling. Det är ovanligt mycket cannabis som uppdagades, och männen har enligt åklagaren medgett att det är ekonomisk vinning som drivit dem, enligt åklagaren.

Vid tillslaget beslagtogs också odlingsutrustning som fläktar, lampor och elutrustning som användes.

Flera stora cannabisodlingar har upptäckts senare år. Bland annat på västkusten där drogen sålts vidare av ligor i Göteborgsområdet och en rättegång pågår nu.

Även mindre odlingar hittas alltmer. På tio år har antalet upptäckta hemodlare fyrdubblats, rapporterar SVT Jönköping. Två åtal är aktuella hos Jönköpings tingsrätt gällande plantor som personer från Värnamo respektive Rydaholm har odlat.

Ibland förekommer uppgifter om att Sverige blivit ”självförsörjande” på cannabis. Men tullverkets beslag tyder inte på det. 2014 beslagtogs nära 510 kilo hasch och 349 kilo marijuana på väg in i landet, (två år tidigare stoppades över ett ton hasch av tullen).

Annonser