Åtal – cannabisodlingar kopplas till gängkonflikt

Tretton personer åtalades i torsdags för del i en stor cannabishärva med flera odlingsställen. Åklagaren ser ett samband mellan odlingarna och de pågående gängkonflikt med skjutningar i Göteborg.

– En del av narkotikan har gått till gängen i förorterna och är en stor del av konflikten, säger åklagare Håkan Larsson till GT och P4 Väst.

Det var i december ifjol som polisen efter spaning och telefonavlyssning mot grov organiserad brottslighet slog till på flera platser i Sverige och vid en odling i Danmark. Hela 27 personer greps.

Polisen hade sett en ökad cannabisförsäljning i Göteborgsområdet och ville utreda vilka som låg bakom. Spaning bedrevs mot langare och ledde vidare till de som organiserade odlingar. Det visade sig vara flera vietnamesiska medborgare som skötte odlingarna och levererade till kriminella gäng i Göteborg som sedan sålde vidare på missbruksmarknaden.

Av de tretton män som nu åtalas för bland annat grova narkotikabrott ingår elva i organisationen och bland dem finns en misstänkt 41-årig huvudman. Fem personer har redan tidigare dömts i cannabishärvan.

Odlingen har bedrivits systematiskt i industriell skala, enligt åtalet. En odling bestod av uppåt 500 plantor och beslag har gjorts av totalt drygt ett ton cannabis (283 kilo). En gammal skola nära Lysekil var ett av ställena. Dessutom sju platser i Skåne och Halland och ytterligare en odling i danska Naestved.

Till husen där plantorna odlats har el dragits förbi elskåp och installerats fläktar, speciallampor och reflektorer. De som skött odlingarna – de s.k. ”barnarbetarna” – har bott i husen och skött plantorna med gödsel och vatten efter exakta scheman.

Det går att koppla odlingarna till den organiserade brottsligheten i Göteborg, menar åklagare Håkan Larsson.
– Ja, det kan man. Det är en av orsakerna till att det skjuts som det gör i Göteborg, även om det finns fler orsaker. Men det är en lukrativ marknad, säger han.

Åtalen i härvan har nu lämnats  Göteborgs tingsrätt, rättegången inleds inom kort. Åklagaren bedömer att långa fängelsestraff väntar vid fällande domar. Den utpekade ligaledaren förnekar dock brott.

• Vietnameser har påträffats sköta odlingar vid flera andra ”cannabisfabriker” som avslöjats, både i Skåne för några år sedan, och i bland annat Storbritannien och Norge.

Annonser