Razzia mot cannabis-nätverk

Stora mängder marijuana beslagtogs och 28 personer greps vid polisinsatser mot grov organiserad narkotikabrottslighet i Västra Götaland, Stockholm, Skåne och Danmark i tisdags.

Över 20 husrannsakningar genomfördes i tisdags morse vid den omfattande polisrazzian som leddes från Västra Götaland. Av de 28 hittills gripna har över hälften anhållits misstänkta för delaktighet till grova narkotikabrott. Förundersökningen har letts från internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Polisen har under lång tid kartlagt enskilda personer och nätverk som förser kriminella och missbrukare i Västsverige med narkotika. Spaning har riktats mot bland annat ett nätverk i södra Sverige och Danmark som specialiserat sig på att odla och sälja cannabis.

– Nätverket som nu är utslaget levererar stora mängder in till ledande personer i de här kriminella nätverken, säger Erik Siverbo, biträdande chef för länskriminalen i Västra Götaland, till Göteborgs-Posten.

Minst ett hundratal kilo cannabis har hittats på sex odlingar.
Odlarna har hyrt fastigheter på landsbygden och kopplat förbi elmätare för att den stora förbrukningen inte skulle märkas. Den omfattande razzian kommer försvåra för de langare och nätverk i Göteborgs förorter, Fyrbodal och Älvsborg som ägnat sig åt att sälja droger. De måste nu söka nya leverantörer.

En del av de konflikter och gängskjutningar som förekommit i förorter uppges ha orsakats av gräl om narkotikamarknader. Polisen ska nu utreda vidare om vem som försett vilka med drogerna.

– Den här typen av kriminalitet är välplanerad och komplex. Det omfattande utredningsarbetet kommer att fortgå under lång tid, säger Dan Windt, rotelchef vid narkotikaroteln i Västra Götaland, i en kommentar.

Alla gripna ska flyttas till häktet i Göteborg varifrån utredningen leds vidare.

Annonser