JK: polis får hälla ut alkohol

paragrafPolisen får hälla ut alkohol för den som omhändertagits för fylleri, även om den tillhör någon annan. Det slår Justitiekanslern fast i ett besked till en kvinna som begärt ersättning.

Den 46-åriga kvinnan togs om hand i augusti 2012 i Norrköping enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusad person. Hon sattes i arrest för tillnyktring, rapporterar Göteborgs Posten.

De sex vinflaskor, 33 centiliter sprit och två starköl som hon hade kvar hällde polisen ut.

Kvinnan anmälde poliserna för tjänstefel och begärde ett opreciserat belopp för den förstörda alkoholen, som hon hävdade tillhörde hennes son.

Men åklagaren beslutade att förundersökning inte skulle inledas. Och polismyndigheten i Östergötland fann inte skäl för åtgärd mot de utpekade polismännen.

Vad gäller hennes ersättningsanspråk för alkoholen, så har det utretts av Rikspolisstyrelsen som avstyrkt, men även också lämnats till Justitiekanslern.

Men även JK avslår hennes skadespråksanspråk.
Den som påträffas så berusade att denne inte kan ta hand om sig själv kan omhändertas av polisen och som även får beslagta och förstöra alkohol som finns kvar. Även berusningsmedel som tillhör någon annan än den omhändertagne, skriver JK.

Annonser