Belgiens regering upprörs av ECADs kritik

(DrugNews/SL)
STOCKHOLM/BRYSSEL Uttalandet från Europas städer mot narkotika, ECAD, mot Belgiens beslut att tillåta cannabis för eget bruk upprör landets regering som hoppas att Sveriges statsminister vidtar ”lämpliga åtgärder”.

ECADs styrelse beklagade nyligen att Belgien taget ett steg mot avkriminalisering av cannabis och struntar i FN:s narkotikakonventioner och forskning om drogens skadeverkningar. Den drogrestriktiva organisationen – med huvudkontor i Stockholm – anser att Belgiens regering signalerar uppgivenhet inte bara till sina invånare utan även övriga Europa.

Premiärminister Verhofstadts rådgivare har skickat ett tre sidor långt indignerat svarsbrev till ECAD med uppmaning att dra tillbaka resolutionen. Dessutom en kopia sändas till statsminister Göran Persson för ”kännedom och, möjligen, lämpliga åtgärder”.

”Vi backar inte i vår kritik för det. Det vore ju trevligt om vi kunde sätta oss ner vid ett samtal med både belgiske och svenske statsministern och diskutera narkotikafrågor”, säger Torgny Peterson, direktör på ECAD, till DrugNews.
ECAD har ännu inte hört något från Göran Persson, och räknar nog inte med det.

Däremot har ECADs uttalande och belgiska regeringens snarstuckna reaktion väckt uppståndelse i Belgien. Förslaget om en cannabisliberalisering är omtvistat där.
”Ett par belgiska städer har genom sina borgmästare redan hört av sig och vill gå med i ECAD. Det är ju roligt, särskilt som vi inte har några medlemsstäder där tidigare”, säger Torgny Peterson.

Läs mer i DrugNews:
ECAD fördömer Belgiens cannabisliberalisering

• Belgiska svaret diskuteras även på Hassela Nordic Network.

Etiketter:

Annonser