”Vin kan vara bästa alkoholdrycken”

2001-02-15 14:10 (DrugNews/SL)
SOLNA Nu poppar återigen en studie upp om att de som dricker vin i måttliga mängder mår bättre och har lägre dödlighet – särskilt i hjärt- och kärlsjukdomar – än de som dricker andra slags alkoholdrycker. Men även i jämförelse med nykterister.

Resultatet ingår i en doktorsavhandling på Karolinska Institutet i Solna som läggs fram på fredag av läkaren Holger Theobald. Han har särskilt studerat hälsoeffekten av olika alkoholtyper genom att granska uppgifter i två epidemiologiska undersökningar. (Dels en rehabiliteringsbehovsstudie av 32 000 stockholmare 1969-1979, dels en studie av levnadsförhållande hos 11 000 svenskar som intervjuades 1996-1997.)
Avhandlingen konstaterar visserligen att hög alkoholkonsumtion är associerat med ökad sjuklighet och dödlighet. Men också att de som drack vin hade en halverad dödlighet, jämfört med de som drack öl eller starksprit. De uppges även leva något längre än nykterister.
Trots justering för socialgrupp, kön, ålder, rökare och total alkoholkonsumtion förändrades inte resultaten.

Nyligen berättade DrugNews om en stor hälsostudie av EU-länderna, som presenteras nästa vecka på WHO-konferensen i Stockholm. Den kan spräcka myten om att alkohol skulle skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur stämmer din studie med den nya WHO-studien där man fann att alkohol inte skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar?
”Den stämmer ganska bra. Om man delar upp de olika alkoholslagen, så verkar vindrickarna ha lägre risker. Vad det beror på vet vi inte. Det kan vara ämnen i vinet, såsom antioxidanter som även finns i frukter, men kan även förklaras av att gruppen kanske har en mer hälsobefrämjande livsstil än andra. De kanske har bättre kost, sömn eller annat”, säger Holger Theobald till DrugNews.

Även nykteristerna kunde delas upp i undersökningen. Riskminskningen försvann då mellan lågkonsumenter och nykterister om man sorterade bort de som blivit nykterister senare i livet, kanske på grund av sjukdomar. Dessa löpte tre gånger större risk att få hjärt- och kärlsjukdomar, enligt studien.
”Små mängder alkohol kan vara nyttigt, men inte nyttigare än att ha varit nykterist länge”, säger Thor Theobald.

Läs mer i DrugNews:
Myten om nyttig alkohol spricker

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser