Passiv rökning orsakar årligen 1000 hjärtinfarkter

2001-02-07 15:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Passiv rökning orsakar drygt 1 000 hjärtinfarkter varje år och nära hälften av dessa avlider. Dessutom orsakar tobaksrök i omgivningen att ytterligare några hundra personer avlider i andra hjärtsjukdomar och att 30-60 personer drabbas av lungcancer.

Elva procent av tillfrågade svenskar utsätts dagligen för passiv rökning i hemmet eller på jobbet. Det framgår av den första miljöhälsorapporten som överlämnades till regeringen på onsdagen. Förutom forskarrön har över 15 000 personer fått svara på en enkät för att kartlägga besvär av olika miljöfaktorer.
Tobaksrök, radon och fuktiga, dåligt ventilerade byggnader utgör de största hälsoriskerna i inomhusmiljö. Utomhus anses luftföroreningar farligast och bedöms årligen orsaka 100-200 fall av lungcancer. S k samhällsbuller är dock den störning som drabbar flest, omkring två miljoner svenskar. Buller är enligt nya rön en riskfaktor för högt blodtryck.

Bakom Miljöhälsorapport 2001 står Socialstyrelsen, Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet och Miljömedicinska enheten vid Stockholms läns landsting.
”Rapporten visar att det är angeläget med fortsatt vaksamhet från samhällets sida när det gäller vår miljö. Ny kunskap ger anledning till skärpt riskbedömning i vissa fall”, säger Kerstin Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs mer hos Tobaksfakta och i DrugNews:
Folkhälsokommittén föreslår rökförbud på krogen

Etiketter:

Annonser