Svenska socialarbetare i Köpenhamn sägs upp

2000-12-19 17:29 (DrugNews/SL)
KÖPENHAMN De två svenska socialarbetare som hjälper landsmän i Köpenhamn varslas om uppsägning av Malmö stad även om behovet ökar. Orsaken är att Socialstyrelsen inte längre vill bekosta verksamheten.

Socialstyrelsen som bekostat projektet som startade redan 1971 anser att även om de hjälpsökande kommer från hela Sverige bör Malmö stad driva verksamheten och få bidrag av andra kommuner.
”Fullständigt vansinnigt”, säger Marie Pauly, chef för socialarbetarna i Köpenhamn till tidningen Metro.
Pauly ser verksamheten i Köpenhamn som en riksangelägenhet som därför bör finansieras centralt. På måndagen tvingades hon efter fruktlösa förhandlingar med Socialstyrelsen varsla de två anställda i Köpenhamn om uppsägning.
”Om ingen annan lösning hittas arbetar vi fram till 27 januari, sedan stängs kontoret. Det kommer att främst drabba ungdomar, ensamstående mammor och psykisk sjuka”, berättar Jan Andersson, en av två berörda socialarbetare i Köpenhamn, för DrugNews.

Efter psykiatrireformen och allmänna sociala nedskärningar i Sverige har antalet svenskar som söker sig till Köpenhamn ökat de senaste åren. 80 procent av de hjälpsökande har psykiska problem eller drogmissbruk. Hittills i år har socialkontoret tagit emot 1 664 hjälpsökande jämfört med 1 338 under hela fjolåret. Av statistik Metro tagit del av framgår att 416 besökare var från Skåne, 146 från Stockholm, 180 från Göteborg och över 470 från övriga landet. Även hjälpsökande svenskar bosatta i Danmark igår i siffrorna.

Socialnämnden i Malmö försöker nu undvika en stängning genom att förmå kommunen att tillfälligt under ett år betala verksamheten tills andra möjligheter prövats. Man söker även bidrag via UD:s kommitté för konsulärt bistånd.
Stängs socialkontoret har inte heller de två fältarbetare som i höstas anställdes för att kartlägga och arbeta med Skåneungdomar på glid i den danska huvudstaden längre någon lokal och kan inte längre utnyttja sina varslade kollegors erfarenhet och kontakter.

Läs mer i DrugNews:
Fältarbetare sätts in mot unga haschsmugglare

Etiketter:

Annonser