Arkivet för Nyheter

M vill ”rädda det vita snuset i EU”

Moderaterna ska slåss för det vita snuset i EU. Det lovar partiets toppkandidat i EU-valet Tomas Tobé. Nikotinpåsar är idag oreglerade i EU och kommissionen överväger ett eventuellt förbud. A Non smoking Generationen tycker det moderata utspelet är ”sorgligt”.

WHO-studie: Flickor röker och dricker som pojkar

Skillnaden i droganvändning mellan könen håller snabbt på att minska. Flickor är lika benägna som pojkar att röka, konsumera alkohol och använda e-cigaretter vid 15 års ålder. Det visar en stor internationell studie av drogvanor.

Alkoholen mindre viktig på Valborg

Tre av fyra ungdomar i åldern 15–29 år tycker inte att alkoholen är viktig på Valborg. Det visar en undersökning beställd av Systembolagets dotterbolag IQ. Samtidigt upplever en tredjedel att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol.

Våldsbrotten ökat efter cannabis-legalisering

WASHINGTON DC Argumentet att legalisering av cannabis kommer att minska våldsbrottslighet verkar inte stämma. Tvärtom har sådan kriminalitet ökat i de USA-delstater där cannabis tillåts. Samtidigt visar allt fler forskningsrapporter att drogen kan leda till aggressivt beteende. Dock vet man inte varför.

RNS: dags att familjeklassa narkotika

Regeringen måste tillsätta en utredning med uppgift att förbereda införandet av generisk narkotikaklassning. Den ”farliga katt-och-rått-leken” med att nya versioner droger kan spridas efter att en molekyl ändrats i väntan på ny klassning är inte rimligt. Det menar Riksförbundet narkotikafritt samhälle som nyligen haft kongress.

Stabila narkotikapriser även 2023

Även under 2023 var gatupriset för narkotika stabilt, enligt CAN:s senaste rapport om narkotikaprisutvecklingen. Men i ett historiskt perspektiv är priserna låga.

Hamnarbetare dömd till fängelse i kokainmål

Ett lokalt gäng åtalades misstänkta för att försökt smuggla kokain värt 175 miljoner kronor via Helsingborgs hamn. Nu dömer tingsrätten tre män till fängelse – en av dem har arbetat 30 år i hamnen.

Rekordbeslag i Norviks hamn

Upp emot 1,5 ton kokain har beslagtagits i en container vid Norviks hamn i Nynäshamn, enligt uppgifter i flera medier. Troligen det största enskilda narkotikabeslaget i Sverige hittills.

Illegal cannabishandel blomstrar i New York

ALBANY Tre år efter legaliseringen av cannabis i New York har bara ett fåtal licenser utfärdats till de tusentals som vill starta cannabisföretag. Däremot blomstrar svarthandeln med flera nya, illegala butiker. Enligt flera reportage i New York Times riskerar innehavarna inga större konsekvenser. Men nu vill guvernören ”rensa bort de […]

Socialstyrelsen pekar inte ut dig som ”alkis”

Socialstyrelsen ändrade i höstas riktlinjerna för riskbruk till tio standardglas alkohol i veckan eller mer, och för intensivkonsumtion till fyra glas eller mer vid ett tillfälle. Reaktionerna blev stormiga då många svenskar kunde inräknas. ”Släpp kränktheten, valet är ditt hur du ser på gränsvärdena”, skriver Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.