Största narkotikabeslaget i Värmland

Tullen i Värmland har i veckan stoppat ett smuggelförsök av 280 kilo cannabis nära svensk-norska gränsen. Två män i en personbil greps och begärs nu häktade för synnerligen grovt narkotikabrott.


Det var i tisdags som tulltjänstemän gjorde en kontroll av bilen när gränsen mellan Hån och Eda. Över 280 kilo cannabis hittades i lasten.

– Det här är det största narkotikabeslaget vi har gjort i Värmland. Eftersom det är så stora mängder tyder allt på att det handlar om organiserad brottslighet. Utredningen får visa vilka eventuella kopplingar som finns till kriminella nätverk, säger Roger Nilsson, gruppchef på Tullverket i Hån, i en kommentar.

Utredningen leds av allmän åklagare och drivs vidare av tullens kriminalavdelning.
De två män som greps är från Uppsala län respektive Stockholms län och häktningsförhandlingar pågår i Värmland.

Tullen misstänker att narkotikan var på väg att smugglas till Norge och har förstärkt kontrollen vid stationen i Hån i september.
– Vi hoppas verkligen att vi kan fortsätta att pressa smugglarna hårt framöver, säger Roger Nilsson till SVT Värmland.

På senare tid har drogsmuggling ökat över gränsen. Nyligen inleddes det största narkotikamålet någonsin i Oslo där sju åtalade misstänks ha fört över droger i fyrhjulingar på småvägar över gränsen från Värmland. I det fallet misstänks en liga smugglat tonvis kokain, heroin, amfetamin och cannabis värt flera hundra miljoner kronor.

Norska polisledningen vill samarbeta med svensk polis för att stoppa kriminella gäng som även börjat verka i Norge.

Annonser