MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, är kritiska till att polisen inte i större utsträckning beslagtar bilar som används vid brott.

MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, är kritiska till att polisen inte i större utsträckning beslagtar bilar som används vid brott.
Bara sju ansökningar har kommit in till Trafikverket om att få del av statsbidrag för att etablera anläggningar för nykterhetskontroller. Mer än 80 procent av de tillgängliga medlen söks av MHF.
Andelen bilister som uppger sig kört tidigt dagen efter de varit alkoholpåverkade har ökat kraftigt, från 15 till 20 procent på ett år. Värst är manliga bilister där var fjärde svarar de kört ”dagen efter”. Det visar en enkät som Bilprovningen och MHF låtit göra.
Risken för återfall i rattfylleribrott minskar stort för den som har möjlighet att välja alkolås som villkor för att ha körkort. Att detta är på väg att avskaffas är fel väg att gå, skriver Göran Sydhage, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, och Patrick Magnusson, Sveriges Åkeriföretag.
Regeringen avsätter 78 miljoner kronor under tre år för att installera helautomatiska nykterhetskontroller i hamnar där lastbilar och andra fordon anländer med färja. Försök med ”alkobommar” visar att de har en preventiv effekt mot rattfylleri.
Öresundsbron och 23 svenska hamnar bör förses med fasta automatiska nykterhetskontroller för att stoppa berusade förare. Det föreslår Trafikverket som gjort en helomvändning. ”Äntligen. Ett steg i rätt riktning”, anser MHF som drivit på och låtit utveckla tekniken med alkobommar.
I tisdags invigdes ett försöksprojekt med automatiska alkobommar i Frihamnen i Stockholm för att stoppa rattfylleri genom kontrollera förare som rullar av färjorna.
Rederiet Stena Line har infört Bordershop på färjorna och tjänsten ”packningskollen” som räknar ut åt resenärer hur mycket alkohol de kan lasta in i bilen utan att bryta mot reglerna. ”Oroande att locka med alkohol”, anser Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
Den 7 maj är det Trafiknykterhetens dag. Polisen storsatsar på extra nykterhetskontroller. Och det behövs – flera förare sätter sig bakom ratten efter ett både ett och två glas, visar enkät.