I tisdags invigdes ett försöksprojekt med automatiska alkobommar i Frihamnen i Stockholm för att stoppa rattfylleri genom kontrollera förare som rullar av färjorna.

I försöket som ska pågå under hösten har sex alkobomstationer i frihamnen monterats upp där förarna får blåsa och beräknas dagligen ska fånga in 20-30 lastbilar och 200-300 personbilar.
Projektet leds av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.
– Vårt uppmärksammade försök med alkobommar i Göteborg 2013 visar att systemet fungerar: trafiken flyter smidigt genom kontrollen, mätningen sker snabbt och exakt och skulle någon ”blåsa rött” finns det snabbt folk på plats för att lagföra den som kör med för hög promillehalt, säger Arne Winerdal, vd MHF, i en kommentar.
Ett svenskt företag har utvecklat en infraröd teknik som på några sekunder snabbt kan avläsa förarens blåsning.
Fältförsöket hösten 2013 i Tysklandsterminalen i Göteborg visade att alkobommar har en förebyggande effekt, information spreds om försöket. Totalt stoppades tio alkoholpåverkade förare i bommarna, vilket innebar att bara 875:e kontrollerad förare var påverkad.
MHF lobbar nu för att installera alkobommar i alla landets färjelägen efter försöket i Stockholm avslutas vid årsskiftet. Det uppges finnas brett politiskt intresse för att skärpa nykterhet i hamnar genom utökade alkoholkontroller.
– På det här sättet kommer fler liv att sparas på de svenska vägarna. Vi räknar med att det blir ett politiskt beslut att sätta alkobommar i alla relevanta hamnar, säger Arne Winerdal.
Antalet människor som dör på grund av rattfylleri har minskat till cirka 60 personer årligen. I EU dör cirka 6 000 personer på grund av alkoholpåverkade förare. Svenska försöket med alkobommar följs med stort intresse av trafiksäkerhetsexperter i Bryssel.
MHF hade i tisdags bjudit in politiker och media för att berätta mer om försöket och visa alkobommarna i Frihamnen i Stockholm.
Tema: Rattfylleri
Påverkad…
År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.
Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.
Läs mer
Relaterat
- Statsbidrag till nykterhets-kontroller i hamnar
- Kritik mot avstängda alkobommar
- Alkobommar får fortsätta i Frihamnen
- Alkobommar stoppat 31 förare i Frihamnen
- Alkobom stoppade grovt rattfull
- Alkoholen flödar på Stena Line
- Alkobommar i hamn minskade rattfylla
- Alkobommar i alla hamnar?
- Hårdare tag mot rattfylleri efter ny dödsolycka?