Var femte överdosdöd kopplad till kokain

LISSABON Växande problem med blandmissbruk, oro för ökad användning av syntetiska opioider och rekordbeslag av kokain är några av punkterna i den Europeiska narkotikarapporten 2024 som nu presenterats.

Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA), har presenterat sin 29:e rapport om narkotikaläget i unionen. EU:s kommissionär för inrikes frågor, Ylva Johansson, inledde presentationen av rapporten med att konstatera att narkotikaproblemen i EU blir värre.
– Minst 6 400 personer dog av en överdos, 20 procent av dessa involverar kokain. Kokain är efter cannabis den näst vanligaste drogen som används i EU, sa Ylva Johansson.

När kokain förekommer i samband med dödliga överdoser är det ofta tillsammans med opioider. Eftersom majoriteten av dödliga överdoser involverar användning av mer än en substans, och eftersom narkotikakonsumtions-mönstren blir alltmer komplexa, anser EMCDDA att det finns ett växande behov av att förbättra förståelsen för hur förändringar i blandmissbruks-mönster påverkar dödligheten. Användning av två eller flera droger samtidigt är enligt rapporten vanligt i Europa. EMCDDA:s generaldirektör Alexis Goosdeel framhöll på presskonferensen också att det idag är många olika former av narkotika som används i Europa.

– Naturligtvis har vi de traditionella, de gamla drogerna, men vi har också massor av nya ämnen som ingen skulle kunna föreställa sig att människor skulle kunna använda, till exempel produkter för veterinärmedicin, sa Goosdeel.

Oavsett om det handlar om att använda bensodiazepiner med opioider, eller kokain med alkohol, kan detta mönster av narkotikaanvändning öka hälsoriskerna och försvåra för vårdpersonal att sätta in rätt insatser. Dessa utmaningar kompliceras ytterligare när narkotikablandningar används utan att den som använder drogerna vet om vad de använder och att det förekommer att langarna ger felaktig information om vad det säljer.

Av rapporten framgår också att EU:s medlemsstater beslagtog rekordstora mängder kokain, sammanlagt 323 ton under 2022, en ökning från 303 ton under 2021. De europeiska beslagen överstiger nu dem som görs i USA, som historiskt sett har betraktats som världens största kokainmarknad.

EU-kommissionär Ylva Johansson lyfte fram det arbete som sker för att förhindra smugglingen av narkotika i ett läge där de kriminella nätverken har flyttat över en del av smugglingen till mindre hamnar i bland annat Sverige.

– Vi förbättrar samarbetet med latinamerikanska partnerländer och i januari lanserade jag European Ports-alliansen just för att hindra brottslingar från att flytta sin verksamhet från hamn till hamn, sa Johansson.
Hon berättade att 31 europeiska hamnar anslutit sig och alliansen börjar fungera.
– Det krävs ett nätverk för att bekämpa ett nätverk, sa Ylva Johansson.

Även om syntetiska opioider spelar en relativt liten roll på Europas narkotikamarknad jämfört med situationen i USA, har de en betydande roll på opioidmarknaden framför allt i de baltiska länderna. Det finns också en växande oro för användningen av dem i vissa andra EU-medlemsstater. En stor del av de nya opioider som rapporterats för första gången under 2023 är nitazener.

Under 2023 kopplades de till en kraftig ökning av antalet dödsfall i Estland och Lettland och med lokala förgiftningsutbrott i Frankrike och Irland. I rapporten påpekar EMCDDA att det inte är säkert att nitazener och liknande ämnen upptäcks vid rutinmässiga toxikologiska undersökningar vid obduktioner i vissa länder, och att det därför kan finnas ett mörkertal.

Rapporten var den sista för Europeiska centrumet EMCDDA, från i juli övergår organisationen till att bli EU:s narkotikamyndighet, (EUDA), med ett något bredare mandat.
Det var troligen också Ylva Johanssons sista rapport som EU-kommissionär, eftersom det efter valet till Europaparlamentet ska utses en ny kommission och därmed också nya kommissionärer.

• Ta del av hela rapporten: The European Drug Report 2024: Trends and Developments

Annonser