Sms från polisen ska avskräcka drogköpare

Omkring 8 200 personer fick på torsdagen ett sms från polisen på Hisingen i Göteborg med information om att deras nummer finns i beslagtagna säljtelefoner som narkotikalangare använder. Det är ett nytt sätt av polisen att avskräcka och försöka komma åt köpare.


Mobilerna som polisen har beslagtagit har uteslutande använts för att sälja droger. Och ”knarklurarna” innehåller en massa telefonnummer som kan vara köpares, tror polisen. Nu vill polisen sätta ljuset på dessa och samtidigt avskräcka dem för att köpa och missbruka narkotika, för att på så sätt komma åt langningen i Hisings Backa.

Samtidigt upplyses de om att köp av narkotika finansierar kriminella grupper.
– Det här är en del av vårt arbete mot den organiserade brottsligheten i Backa. Narkotikaförsäljning är en inkomstkälla och motor i konflikter i nätverksmiljö. Du som köpare ska veta vad du finansierar, säger Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef på Hisingen, i ett pressmeddelande.

Sms-mottagaren får även information om att denne inte är misstänkt för brott i dagsläget, men att polisen kan framledes komma att ta kontakt för att ställa frågor och att misstanke kan riktas mot köpare när ärendena utreds vidare.

– Vi har givetvis förståelse för att det finns omständigheter som kan göra att ett telefonnummer har hamnat på listan, men samtidigt vet vi att telefonerna vi har beslagtagit används uteslutande för att sälja narkotika, till exempel genom att skicka ut erbjudanden och stämma träff med köpare, säger Daniel Norlander.

Polisens nya metod är en del i sitt medborgarlöfte för Hisings Backa där 27 aktörer lovat att minska nyrekryteringen till kriminella gäng i området och så småningom kunna få bort bostadsområdet från listan över utsatta områden.

Ett av löftena från polisen är att hitta drogscener och personer som skapar otrygghet i området.
– Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för barn och unga som växer upp i Backa och visa att det finns andra alternativ än den kriminella banan, avslutar Daniel Norlander.

• När polisen i Göteborg för några år sedan spanade på fyra unga män som sålde kokain, så identifierades omkring 750 misstänkta köpare via sina nummer i säljtelefoner. Flera av dem hade barn, bodde i välbärgade områden och var tidigare ostraffade.

Annonser