CBD döms ut som smärtbehandling

OXFORD Rubriken är tydlig i en ny brittisk-kanadensiskt metaanalys. ”Produkter med cannabidiol (CBD): ineffektiva, dyra och med möjliga skaderisker.” Och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Pain.

Studien är publicerad i april i Amerikanska förbundet för smärtstudiers vetenskapliga tidskrift The Journal of Pain.[i]

Forskarlaget med den engelske smärtforskaren och biokemisten Andrew Moore – chef för smärtforskning på Nuffield department of Anaesthetics på Universitetet i Oxford – som förste författare har analyserat 16, randomiserade kontrollerade studier (RCT), om CBD från 2019 och framåt.

Sammanlagt 917 personer ingick i de olika studierna och gällde förhållanden i Nordamerika och Europa. Bakgrunden är det allt större användningen, särskilt i USA där 26 procent av personer i åldrarna 16-65 någon gång använt ett sådant preparat. I Kanada är andelen 16 procent. I Europa ligger konsumtionen än så länge på några procent. Minst hälften av köparna använder CBD för smärtlindring. Ofta spenderas mer än 140 dollar i månaden, vilket är bortkastade pengar, enligt Moores och hans kollegor.

CBD fungerar nämligen inte alls som smärtlindring. I 15 av de 16 studierna som Moores grupp gått igenom hade CBD inte bättre effekt än placebo.

Dessutom kan CBD-produkter innehålla andra ämnen än CBD, varav några kan vara skadliga. I de små kliniska försök som gjorts tycks CBD i stort sett vara harmlöst, men det kommer fler och fler bevis att CBD kan leda till allvarliga biverkningar, inklusive leverskador. Flera andra forskningsrapporter under senare år varnar också för att CBD både kan vara skadligt, rusgivande och med tveksamma medicinska effekter.[ii] [iii]

I januari 2023 meddelade Amerikanska läkemedelsverket, (Food and Drug Administration, FDA) att det behövs nya regler för CBD. Konsumenter och vårdgivare måste förlita sig på evidensbaserade informationskällor om CBD, inte bara annonser.[iv]

Utvinns ur hampa

CBD-olja. Foto: Elsa Olofsson /CC BY 3.0

CBD kan framställas i laboratorier, men den mesta av den ej rusgivande cannabidiolen utvinns ur hampa. Och tack vare att både CBD och hampa har nedklassificerats i narkotikalagstiftningen i många länder har försäljningen ökat. En liten del på CBD-marknaden är det godkända läkemedlet Epidyolex, som används mot svår epilepsi hos barn. De flesta CBD-produkterna är diverse okontrollerade oljor, hudkrämer, tabletter, eller kosttillskott. Den marknaden är i stort sett oreglerad där det påstådda innehållet inte stämmer.
Mer än en tredjedel av CBD-produkterna utvunna ur hampa, som undersökts i USA, innehöll även THC, det rusgivande ämnet i cannabis. Vissa i höga doser. Även i Schweiz och Tyskland gjorde man samma fynd.

Dyrt ineffektivt och skadligt
Även de angivna mängderna CBD på förpackningarna är ofta opålitliga. Vid en kontroll av 105 salvor för utvärtes bruk hade bara en fjärdedel korrekt innehållsförteckning. Resten hade både högre och lägre CBD-halt än vad som angavs.

Ytterligare ett oroväckande tecken är att samtalen om CBD till giftinformationscentraler i USA och Storbritannien ökar, även om det är från en mycket låg nivå.

Slutsatsen från Moores forskargrupp är alltså att ”CBD mot smärta är dyrt, ineffektivt och möjligen skadligt.”

 

• Referenser: [i] Moore et al (2024). Cannabidiol (CBD) Products for Pain: Ineffective, Expensive, and With Potential Harms, The Journal of Pain, Vol 25, No. 4 (April).
[ii] CBD varken effektivt eller säkert – Drugnews
[iii] ”Mirakelmedicinen” CBD kan ge rus och skador – Drugnews

[iv] Spindle et al (2022). Cannabinoid Content and Label Accuracy of Hemp-Derived Topical Products Available Online and at National Retail Stores, JAMA Netw Open, 5 (2022). | Pharmacy and Clinical Pharmacology

Etiketter:

Annonser