Starkare alkohol i finska matbutiker

HELSINGFORS Redan från måndag kommer det att vara möjlig att köpa starkare alkoholdrycker i finska livsmedelsbutiker.

Den finska riksdagen godkände i förra veckan slutligt lagändringen som gör det möjligt att sälja jästa alkoholdrycker (öl, vin och cider) med en alkoholhalt upp till åtta volymprocent i finska livsmedelsbutiker. Tidigare har gränsen varit 5,5 volymprocent i butiker utanför monopolet Alko.

Redan från måndag 10 juni klockan 09 träder den nya lagen i kraft, och de stora livsmedelskedjorna har under en tid förberedd sig på förändringen, enligt YLE.

Förändringen var en del av den finska regeringens koalitionsprogram, men stötte på motstånd då majoriteten i den finska riksdagens Social- och hälsovårdsutskott avvisade förändringen på grund av risken för negativa konsekvenser. Lagen fick därför ta en omväg via ett annat utskott innan riksdagen med tydlig majoritet i onsdags ställde sig bakom den. Regeringen har nu tagit de nödvändiga besluten för att lagen ska träda i kraft redan på måndag morgon.

Lagen är kontroversiell och har fått stark forskarkritik för att den hotar folkhälsan och riskerar att leda till ökade alkoholskador. Det finns också en kritik mot att utökningen är begränsad enbart till jästa alkoholdrycker, vilket gör att alkohol som framställts genom destillering inte omfattas.

Annonser