”Systembolagets framtid är hotad”

Sedan regeringen meddelat att i sommar komma med ett förslag om gårdsförsäljning av mindre mängder öl, vin och sprit så kommer reaktionerna. Systembolagets framtid är hotad, anser nykterhetsrörelsen. Medan mindre alkoholproducenter är glada.


Regeringens besked lämnades vid en pressträff i onsdags och var ganska detaljrikt ändå. Mindre mängder alkoholhaltiga drycker föreslås ska få säljas till besökare på mindre produktionsställen, troligen från våren 2025.

NÖJDA Socialminister Jakob Forssmed, statsminister Ulf Kristersson och Liberalernas Lina Nordquist på pressträffen. Foto: Drugnews/SL

”En frihetsreform, där Sverige blir lite mer som övriga Europa, sa statsminister Ulf Kristersson (M) när nyheten gavs vid en pressträff.

Ett grundbult i förslaget är att besökare måste betala för visiten, och för det även få t.ex. en guidad tur, föreläsning eller provsmakning, där även alkoholens skaderisker ska tas upp.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) menar att det därigenom inte främst handlar om en försäljning av alkohol, utan blir en ”besöksupplevelse” och därmed inte konkurrerar med Systembolaget.
Och bara begränsade mängder föreslås få köpas av konsumenter vid besöken, (max 0,7 liter sprit, och tre liter vin, starköl eller cider).

De cirka 600 mikrobryggerier, vingårdar och destillerier som kan komma att omfattas av förslaget tar nog emot beskedet med glädje. Idag kan besökare bara få smaka på drycken på plats, men inte köpa med sig något hem.
– Vi kommer att kunna anställa fler personer. Mer levande landsbygd innebär det här för Sverige som stort och för oss som lite producent, säger Anna Arnefält, vd på Norrtelje Brenneri, till P4 Stockholm.

Även medlemmar i Sveriges producenter av alkoholdrycker välkomnar en lagrådsremiss, som väntas lämnas av regeringen någon gång i juli. Även om det dragit ut på tiden, över två år sedan tredje utredningen kom.
Men man reagerar mot volymbegränsningarna, så att inte även större producenter får starta gårdsbutiker, utan främst småskaliga hantverksmässiga tillverkare.

Regeringen har valt en lägre volymbegränsning än utredningen, som annars följs rätt väl. Gårdsförsäljning ska bli möjlig för verksamheter med max 75 000 liter spritdrycker; 400 000 liter jästa drycker upp till 10 volymprocent alkohol; och 200 000 liter jästa drycker över 10 volymproducent.

– Är du för duktig och framgångsrik så åker du ut,
konsolideras du med ett annat företag så åker du ut, producerar du åt andra så får du inte vara med, säger Sara Sundquist, generalsekreterare på Sveriges producenter av alkoholdrycker, till Tidningen Näringslivet.

Även Visita, branschorganisationen för svensk besöksnäring, tror att dryckesproducenter med gårdsförsäljning kan utveckla sin besöksverksamhet mer, även om man tycker att ”vissa begränsningar är för långtgående”, uppger chefsjurist Stefan Lundin på Visita i en kommentar.

Nykterhetsrörelsen är inte oväntat negativ till att regeringen nu öppnar dörren för gårdsförsäljning.

Lucas Nilsson, IOGT-NTO. Foto: Drugnews

– Att införa gårdsförsäljning är att avskaffa Systembolagets monopol. Det är att avskaffa vårt viktigaste verktyg för att minska skador och lidande på grund av alkohol, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande på IOGT-NTO.

Flera remissinstanser och EU-rättsexperter har tidigare varit kritiska till den utredning som förslaget bygger på. Men regeringen väljer ändå att gå vidare med förslaget, som IOGT-NTO – efter gjort en egen EU-rättslig analys – menar kommer att hota Systembolagets detaljhandelsmonopol. Och EU kan komma att agera rättsligt mot Sverige.

– Det är oerhört oroväckande att regeringen agerar så lättvindigt med ett verktyg som räddar tusentals liv. Och regeringen har inte gjort något för att möta invändningar från juridiska experter, remissinstanser, WHO och Socialdepartementets egen läckta analys, säger Lucas Nilsson.

• Drugnews: Tror du att vi nästa vår kommer att ha ett ”system” med gårdsbutiker som får sälja alkohol i Sverige?
– Det hoppas jag inte. Jag hoppas att regeringen kan ta sitt förnuft till fånga.

Per-Olof Svensson. Foto: Josefina Svensson

Även organisationen Blå Bandet befarar att Sveriges undantag i EU för att få behålla alkoholmonopolet kan gå förlorat med förslaget om gårdsförsäljning och påverka folkhälsan.
– Systembolaget får konkurrens av fler försäljningsställen som kommer att sälja begränsat sortiment, men i större mängder. Alkoholkonsumtionen kommer att öka och det resulterar i en sämre folkhälsa, men också att fler närstående drabbas när fler får beroendeproblematik, säger organisationssekreterare Per-Olof Svensson till Drugnews.

Han tror att ett införande av gårdsförsäljning tar längre tid än våren 2025, ”om det, hemska tanke, blir ett sådant beslut”.
– Men förhoppningsvis sätter lagrådsremiss och den EU-notifiering, som ska göras, stopp för regeringens önskan, säger Per-Olof Svensson på Blå Bandet.

 

Annonser