Två åtalas efter drogbeslag i Haparanda

Två män åtalas misstänkta för grovt narkotikabrott efter ett rekordstort narkotikabeslag av tullen i Haparanda i början på året. Nära fem kilo amfetamin, två kilo kokain, över 20 400 ecstasy-tabletter och nära 2 000 narkotikaklassade tabletter (Oxycontin) hittades i en väska slängd i snön.


Tullpersonal hade i slutet av januari upptäckt en bil vid en bensinmack där förare verkade nervös och körde iväg. Tullare följde efter till ett bostadsområde där en svart väska påträffades slängd mot en vägg, men med fotspår från bilen. Väskan innehöll narkotika av olika slag värt cirka 5,5 miljoner kronor i gatuled.

En av männen stod vid bilen med bakluckan öppen, medan en annan satt i bilen. Den senare visade sig vara far till föraren och har friskrivits från misstankar.
I förhör har föraren i 30-årsåldern erkänt att han transporterat narkotikan till Haparanda, men inte var medveten om mängden. En annan man i 40-årsåldern har med hjälp av DNA senare kunnat knytas till fallet, men denne förnekar brott.

I torsdags åtalades de misstänkta – som båda är från Stockholm – för grovt narkotikabrott vid Haparanda tingsrätt. För tullen i Haparanda är det ett av de största narkotikabeslagen som tullens kontrollgrupp hindrat att komma ut i samhället.

– Vi ser ett exempel på att den organiserade brottslighetens tentakler sträcker sig ut i hela landet och att det inte är något isolerat storstadsproblem. De finns etablerade och agerar i hela Sverige, säger Fredrik Leijerholt, chef vid Tullverkets kriminalavdelning Nord i en kommentar.

Narkotika värt cirka 5,5 miljoner kronor gatuled låg slängd i snön. Foto: Tullverket.

Annonser