Tullen avslöjade amfetamin i julklapp

Två kilo amfetamin i en försenad julklapp och en narkotikasökhund ledde till att ett kriminellt nätverk avslöjades och fem personer nu har åtalats vid Haparanda tingsrätt. Den som styrt nätverket är dock oåtkomlig för den svenska rättvisan i ett indonesiskt fängelse.

–Vi jobbar hårt mot de kriminella nätverkens etablering i hela Sverige och Tullverkets omfattande utredningsarbete i det här ärendet har nu lett hela vägen fram till åtal. Så det känns riktigt bra att vi avslöjat ett kriminellt nätverk och stoppat narkotikan från att komma ut i samhället”, säger Fredrik Leijerholt, chef för tullkriminalenheten i Nord i ett pressmeddelande.

Personal från Tullverkets upptäckte narkotikan när de genomförde en kontroll vid tågstationen i Haparanda och stoppade en man som rest med tåget från Örebro. En narkotikasökhund visade intresse för mannen. I mannens ryggsäck upptäckte personalen två kilo amfetamin dolt i en försenad julklapp. Detta beslag var startskottet för avslöjandet av ett kriminellt nätverk som misstänks ha transporterat narkotika till flera delar av landet.

I Tullverkets utredning framkommer att den som styr nätverket sitter fängslad i Indonesien utom räckhåll för svenska myndigheter. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten kan ha kopplingar till organisationen som går under benämningen Foxtrot.

– Det här ärendet visar tydliga exempel på att de kriminella nätverkens tentakler sträcker sig ut i hela landet. Det visar att det inte är något isolerat storstadsproblem utan nätverken finns etablerade och agerar i hela Sverige, säger Fredrik Leijerholt.

Utöver de två kilo amfetamin som påträffades vid tågstationen i Haparanda har ytterligare beslag gjorts i samband med husrannsakningar i Örebro län och på en rastplats utanför Bastuträsk i Västerbotten.

Fem personer har nu åtalats vid Haparanda tingsrätt, varav två män riskerar fleråriga fängelsestraff för synnerligen grova narkotikabrott. Maxstraffet för synnerligen grovt narkotikabrott är tio års fängelse.
Två kvinnor i 40-årsåldern åtalas för penningtvättsbrott. Ytterligare en man i 50-årsåldern hemmahörande i Jönköpings län åtalas för delaktighet i verksamheten.

Annonser