Allt fler kommuner förbjuder lustgas

Fler kommuner följer Bollnäs och Nyköping i spåren och förbjuder användning av lustgas i berusningssyfte i delar av kommunen. Närmast på gång är Eskilstuna och Staffanstorp.

Allt fler kommuner vill använda den lokala ordningsstadgan för att förbjuda användningen av lustgas i delar av kommunen. Och nu sedan förbuden klarat länsstyrelsernas prövning väntas fler följa efter.

Bollnäs kommun försökte redan sommaren 2023 förbjuda användning av lustgas på vissa platser, men det förbudet upphävdes av Länsstyrelsen i Gävleborg med hänvisning till att det var oklart hur lustgasanvändning kunde störa den allmänna ordningen. Redan tidigare hade då Länsstyrelsen i Skåne upphävt ett lustgasförbud i centrala Lund med liknande motivering. Även Nyköping beslutade 2023 om förbud mot ”läkemedel och kemikalier i syfte att uppnå berusning” med främsta syfte att komma åt missbruket av lustgas. Det beslutet upphävdes av Länsstyrelsen i Södermanland som enligt Södermanlands Nyheter menade att förbudet var för brett formulerat

Både Bollnäs och Nyköping har sedan tagit nya beslut med tydligare och mer precisa motiveringar, och de nya besluten har länsstyrelserna inte haft något att invända emot.

Nu planerar fler kommuner att införa förbud i delar av kommunen genom ordningsstadgan.  En av kommunerna är Eskilstuna.

– Vi vill göra så mycket och så långtgående inskränkningar vi kan på det här området. Vi ser att det finns en användning och den tycks ha ökat, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Eskilstuna Kuriren.

Skånska Staffanstorp är också på väg med ett förbud, enligt Sydsvenska Dagbladet och förbud diskuteras också i flera kommuner.

• Ett förslag om förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte har lagts fram i Inga-Lill Askersjös utredning En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Den utredningen är nu ute på remiss.

 

Annonser