Cannabisgigant etablerad i Sverige

Ett av världens största cannabisföretag har etablerat sig i Sverige med en klinik i Stockholm specialiserad på att behandla smärta med medicinsk cannabis. Nu ska verksamheten ingå i ett forskningsprojekt med en tidigare styrelseledamot som en av forskarna.

Curaleaf, ett av världens största cannabisföretag, har etablerat sig med en klinik i Stockholm. Bolaget har en omfattande verksamhet i USA och Kanada och beskriver sig som ledande internationell leverantör av konsumentprodukter inom cannabis och som ”det största vertikalt integrerade cannabisföretaget i Europa” eftersom de kontrollerar allt från utsäde till färdig produkt.

I USA säljer bolaget cannabis i alla former, inklusive ätbara varianter och THC i drickbar form. I Europa förväntar man sig en kraftigt växande marknad också utanför den strikt medicinska användningen till följd av förändringar i lagstiftningen kring cannabis.

Företaget har sedan 2023 verksamhet i Sverige, och har i år öppnat en mottagning under namnet Sapphire Clinics Sweden, trots att det i dagsläget inte finns något läkemedel med cannabinoider som är godkänt i Sverige för behandling av smärta.

Bolaget har nu enligt ett pressmeddelande inlett ett samarbete med forskare knutna till Karolinska institutet som ska kunna följa klinikens patienter. En av forskarna Fredrik von Kieseritzky säger att antalet uttag av recept för cannabisbaserade preparat ökat med i snitt 65 procent varje år sedan 2018.
– Med vår studie kommer vi nu att kunna samla in patientdata för att bättre förstå risk/nytta-balansen, säger Fredrik von Kieseritzky till MåBra .

Fredrik von Kieseritzky var fram till november 2023 styrelseledamot i Shapphire Nordics AB, det bolag som driver kliniken och ska nu, som det står på kliniken hemsida,  som forskare ”undersöka säkerhet och kliniska resultat av cannabinoid behandlingar i Sverige”.

 

Annonser