Antalet förgiftningsfall ökar igen

Antalet fall där personer avlidit på grund av förgiftning ökar igen. Det totala antalet förgiftningsdödsfall har ökat från 723 för år 2021 till 814 för år 2022 enligt Rättsmedicinalverkets statistik.

Rättsmedicinalverket, RMV, redovisar varje år statistik över de vanligaste läkemedel eller droger som bedömts varit bidragande till att personer avlidit.

Oxikodon och buprenorfin är de vanligaste läkemedlen vid förgiftningar med dödlig utgång, tätt följt av alprazolam.  Antalet dödsfall ökar för nästan samtliga av de tio vanligaste substanserna.  Bland dessa finns endast två illegala droger: heroin och amfetamin.

– Det är för tidigt att säga om 2022 utgör ett trendbrott eller vad ökningen på bred front kan bero på. Vi ser liksom tidigare att gruppen opioider som helhet är fortsatt vanligt förekommande i förgiftningsdödsfall, vilket är en situation vi delar med såväl övriga Norden som i resten av Europa, säger Carl Söderberg, rättsläkare och klinisk farmakolog vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi i ett pressmeddelande .

Bedömningen är baserad på uppgifter från dödsorsaksintyget och/eller obduktionsrapport. I RMV:s statistik redovisas inte om orsaken till dödsfallet är oavsiktliga förgiftningar, det vill säga överdoser, eller självmord med läkemedel eller narkotika.

Annonser