Barn och unga i centrum för EU-möte om narkotika

När EU:s nationella narkotikasamordnare samlas i Malmö 2–4 maj är det barn och unga som står i centrum. ”Barn och unga är en av ordförandeskapets prioriteringar på narkotikaområdet”, uppger Sveriges narkotikasamordare Malin Skäringer och David Lorentzon för Drugnews.


Mötet med EU-ländernas nationella narkotikasamordnare i Malmö i maj är det tyngsta mötet med narkotikakoppling under Sveriges ordförandeskap. Det sker inga offentliga aktiviteter eller sidoevenemang under mötet och diskussionerna förs på tjänstemannanivå mellan narkotikasamordnarna och EU-institutionerna.

Ansvariga för mötet från ordförandeskapet är Sverige nationella narkotikasamordnare Malin Skäringer, ämnesråd på justitiedepartementet och David Lorentzon kansliråd på socialdepartementet.

Det övergripande temat för mötet kommer att vara ”Children, Young people and Drugs: Emerging Challenges and Effective Responses.”  Mötet är uppdelat i tre inriktningar: Unga människors syn på och användning av droger, barn och ungas inblandning i den illegala narkotikahandeln och behandlings- och stödtjänster för ungdomar och deras familjer.

Malin Skäringer och David Lorentzon uppger för Drugnews att barn och unga är en av ordförandeskapets prioriteringar på narkotikaområdet och gruppen lyfts särskilt i EU:s narkotikastrategi 2021–2025.

– Dessutom är barn och unga en prioriterad grupp för regeringen samt central i den nationella ANDTS-strategin, säger Skäringer och Lorentzon.

Det svenska ordförandeskapet hoppas att mötet ska ge ökad kunskap om och ökat fokus på barn och ungas särskilda behov och förutsättningar i olika narkotikarelaterade frågor. Bland de mer konkreta punkter som kommer att diskuteras är bland annat om länderna har några utvärderade exempel på förebyggande åtgärder som visat sig vara effektiva.

Inför mötet har det genomförts möten med svenska ungdomsorganisationer för att få in ungas perspektiv.

Frågan om Tysklands förslag till ändrad cannabislagstiftning och på sikt legalisering av drogen kommer inte att diskuteras vid mötet.

Däremot frågan om hur droganvändningen påverkas av omgivningens attityder. Ett citat från mötena med ungdomsorganisationerna tydliggör detta:

”Den tillåtande attityden gäller främst cannabis, som har blivit kraftigt normaliserat och avstigmatiserat på relativt kort tid. Detta kan kopplas till populärkultur, där romantiseringen av cannabis letat sig in i sångtexter, filmer och Netflix-serier.”

Annonser