Ny nerskalad tysk cannabisplan

[UPPDAT] BERLIN Tysklands regering verkar ”urvattna” planerna på att legalisera cannabis fullt ut i landet. I onsdags presenterades lagförslag att tillåta privat odling och distribution via cannabisklubbar, men inte (ännu) en omfattande försäljning i butiker.


På en presskonferens(via Youtube) berättade hälsominister Karl Lauterbach och jordbruksminister Cem Özdemir om cannabisplanerna för Tyskland. Någon tidsplan för genomförandet nämndes dock inte än.

Att köpa och inneha upp till 25 gram cannabis för nöjesbruk ska bli lagligt och straffritt för de som fyllt 18 år och äldre. Odla tre honblommor för privat bruk ska tillåtas och som medlem i sociala klubbar/ideella föreningar med högst 500 medlemmar få köpa högst 25 gram per dag eller 50 gram per månad (det senare om man fyllt 21 år).
För att få handla cannabis där ska personen vara medlem och ha hemvist i Tyskland

I ett andra steg vill koalitionsregeringen (SPD, liberala FDP och De gröna) efter ha skalat ner planen om full legalisering och licensförsäljning i hela landet istället pröva ett pilotprojekt i fem år med försäljning i ett litet antal butiker i några regioner.

Detta för att följa effekterna av begränsad kommersiell cannabisförsäljning på folkhälsan, skydd för ungdomar och svarta marknaden.

– Hälsoskyddet är i fokus. Den tidigare cannabispolitiken har misslyckats. Nu måste vi pröva nya vägar, sa hälsominister Karl Lauterbach (SPD), som tidigare var emot en legalisering, men ändrat åsikt.

Jordbruksminister Cem Özdemir (De gröna) sa bland annat att ”nu skapar vi en sammanhängande och pragmatisk cannabispolitik från en enda källa, från kontrollerad odling till konsumtion. Ingen ska behöva köpa från återförsäljare utan att veta vad de får”.

De tyska cannabisplanerna har alltså modifierats något och liknar mer exempelvis nya odlingsregler på Malta och Schweiz begränsade försök med drogförsäljning på några apotek i Basel.

Detta efter att tyska regeringen fört samtal med EU-kommissionen om det ”hörnstensdokument” som tyskarna presenterade i oktober ifjol, som mötte visst motstånd.
I nya ”arbetsutkastet” av modellprojektet för kommersiell försäljning hoppas tyskarna att FN och EU ska vara mer förstående och tolka stränga internationella regler annorlunda. Det återstår dock att se.

Ifjol mötte Tyskland några EU-länder som redan liberaliserat cannabisregler på olika sätt, bl a Luxemburg, Malta och Nederländerna, för att diskutera vidare planer och utmaningar för legalisering av cannabis för nöjesbruk.

Vad som nu förbereds i Tyskland – EU:s folkrikaste land – kan få inverkan på hela kontinenten.

Peter Moilanen, NPC. Foto: Pierre Andersson

– Att Tyskland fortsätter normalisera cannabis är beklagligt, samtidigt som det blir tydligt hur enskilda länders narkotikapolitik hänger ihop med andra när EU lägger grus i Tysklands cannabismaskineri och dess experimentfyllda planer, säger Peter Moilanen, chef för drogrestriktiva nätverket Narkotikapolitiskt center, till Drugnews.

Frågan är om dagens modifierade tyska plan bara är en omväg till målet om full legalisering.
– Mycket hänger på att EU och dess medlemsstater agerar och innan försöksperioden är över kan det ha blivit regeringsskifte i Tyskland. Då skulle t.ex. Kristdemokraterna kunna lägga ner försöket, menar Moilanen.

Annonser