EU: Sverige bestämmer skatten på snus

BRYSSEL Svenska snuset berörs inte av ett kommande EU-förslag om högre tobaksskatt, uppger nu EU-kommissionen. I helgen cirkulerade medieuppgifter att snuset kunde nära skulle fördubblas i pris.


Det var Aftonbladet som kommit över ett läckt förslag från EU-kommissionen om att svenskt snus nästa år skulle chockhöjas med cirka 34 kronor per dosa portionssnus och lössnus öka med cirka 64 kronor per dosa, jämfört med dagens prisläge.

Det upprörde många av de omkring en miljon svenskar som snusar. Och finansminister Elisabeth Svantesson (M) beskrev förslaget som ”orimligt” och att regeringen skulle stå upp för svenska snuset.

I måndags sa Daniel Ferrie, talesman i skattefrågor på EU-kommissionen, på ett pressmöte i Bryssel att uppgifterna inte stämmer. Sveriges undantag mot EU:s snusförbud gäller fortsatt.

”Det lagförslag som vi arbetar på nu,
kommer inte att ändra denna situation. Sverige kommer därför att behålla sin fulla frihet att sätta sina skattesatser och tariffer för snus”, sa Daniel Ferrie enligt flera medier.

EU-förslaget som läckt ut och väntas läggas 7 december handlar främst om höjda miniskatter för cigaretter, e-cigaretter och annan tobak som upphettas (inte bränns).

Svenska regeringen har dock i sin budget föreslagit en högre tobaksskatt från nyår, som kommer göra snus något krona dyrare per dosa.

Annonser