Budweiser skänker VM-ölen till vinnarna

DOHA Fifas sponsor Budweiser meddelade bara 48 timmar före fotbolls-VM-invigningen i Qatar att all alkoholförsäljning på arenorna förbjuds. Nu meddelar bryggeriet att hela öllagret istället ska skänkas till VM-vinnarna.


Meddelandet las ut på Twitter i måndags tillsammans med en bild på ölen som körts dit: ”New Day, New Tweet. Winning Country gets the Buds. Who will get them?”

Budweisers jättelager med öl. Tweet 19/11-2022

Amerikanska Budweiser (inte att förväxla med det tjeckiska ölet med samma namn) är del av alkoholjätten InBev och har samarbetat med internationella fotbollsförbundet Fifa sedan 1986. Och betalar över en miljard kronor för ensamrätt som VM-öl vart fjärde år.

Det har fungerat de senaste spelen, trots ibland länders lokala regler försökt begränsa alkohol vid fotbollsarenorna. Exempelvis i Brasilien 2014 och i Ryssland 2018, men som Fifa lyckades kringgå. Men i muslimska Qatar som arrangerar spelen i år sa till slut nej till Fifa om alkoholförsäljning på de åtta arenorna.

Fast först var det sagt att Bud skulle få säljas i särskilda öltält, men förra veckan så fick Budweiser besked att flytta ut tälten utanför arenorna. Och i fredags kom så beskedet om total torrläggning av alkohol kring spelen.
”Efter diskussioner mellan myndigheter i arrangörslandet och Fifa har det beslutats att fokusera på alkoholfria drycker på Fifa Fan festival, andra supporterområden och officiella arenor”, skrev Fifa i ett uttalande. Så alkoholfri öl är okey.

Men då hade Budweiser redan kört dit öl värt 824 miljoner kronor, enligt Expressen. Sponsoravtalet med Fifa måste nu hävas, en stämning om kontraktsbrott kan bli följden.

Ölmärket har ju ändå nu fått stor uppmärksamhet i media i alla fall. Och i lördags meddelade företaget alltså att ölet ska skänkas till det vinnande fotbollslaget – om de vill ta emot…

Kritik mot alkoholförbudet har kommit från olika håll. Bland annat sa Janne Andersson, tränare för svenska landslaget (som inte kvalificerat sig till VM) på en presskonferens: ”Jag kan säga så här: hade jag varit supporter så hade jag varit galen. Om man ska gå och titta på ett VM-slutspel där du inte kan ta en öl – det är för mig helt obegripligt”.

Andra har mer välkomnat förbudet och menar att det minskar risk för supporterbråk (känt fenomen i Europa) och bra att respektera regionens alkoholfria traditioner.

Före spelen har annars andra ämnen om Qatar och VM-spelen dominerat. T ex om misstänkta mutor, dåliga arbetsförhållande för migrantarbetare på VM-byggena, extremvärme och att mänskliga rättigheter synes väga lätt, för bl. a gästarbetare och homosexuella.

Presskonferens med Fifas president Gianni Infantino. Skärmdump SVT

De sju lag som tänkt bära kaptensbindeln ”One Love” stoppades i sista minuten av Fifa, med hot om gula kort med mera. Detta trots att Fifas president Gianni Infantino, dagens före avspark sa på en pressträff: ” Idag känner jag mig som en qatarier och som arab. Idag känner jag mig gay och gästarbetare…”. Det märkliga utspelet tolkas mer som att Infantino vill utmåla västvärlden och media som ”hycklare” när de rapporterat om Qatar, VM och bristande mänskliga rättigheter.

Nu överväger tyska fotbollsförbundet att vidta rättsliga åtgärder mot Fifa och föra bråket kring hbtq-bindeln till idrottens skiljedomstol Cas, rapporterar tidningen Bild.
Nå, bollen är rund och VM är igång.

 

Staten Qatar är ett emirat på Arabiska halvön vid Persiska viken, till ytan något större än Skåne. Har cirka 2,3 miljoner invånare, samt många gästarbetare. Gränsar till Saudiarabien och har sjögräns mot Bahrain. En absolut monarki med emiren Famim bin Hamad al Thani. Landet har spöstraff och dödsstraff i straffskalan, men anses blivit mer modernt och liberalt. Nyhetsbyrån Al Jazeera sänder därifrån. Alkohol får inte konsumeras offentligt, men tillåts på internationella hotell och barer, det finns även en slags systembutik för alkohol i huvudstaden Doha.

Annonser