Psykiatrisamordnare var mördarens mål

Mannen som i onsdags i Visby knivdödade SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren ska enligt åklagaren gjort det på grund av hennes engagemang i psykiatrifrågor och mannen var narkotikapåverkad vid gärningen.

Kammaråklagare Petra Götell sa vid en pressträff på torsdagen att bedömningen är att Ing-Marie Wieselgren var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan ha skett på grund av hennes offentliga profil och engagemang i psykiatrin i Sverige. Hon uppger också att det finns uppgifter om att den 32-årige mannen lider av psykisk ohälsa och var påverkad av narkotika vid mordet.
Mannens advokat uppger dock för Dagens Nyheter att mannen själv förnekar att han varit narkotikapåverkad.

Ing-Marie Wieselgren, som blev 64 år,  var välkänd och allmänt uppskattad av dem som var engagerade i frågor kring psykisk ohälsa. Och hon var en populär deltagare i debatter och paneler under Almedalsveckan. Precis innan dådet vid Donners plats i Visby hade hon medverkat vid ett panelsamtal om samhällets ansvar när barn är anhöriga anordnat av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Mannen som med en tackling stoppade gärningsmannens flykt, Lasse Reuterberg, är bland annat tidigare förbundsordförande för Blå Bandet.

32-åringen greps efter dådet av polis och har nu begärts häktad misstänkt för mordet.

Annonser