Fler råkar i nöd under Valborg

Stundande Valborg är en intensiv festhelg och fler hamnar i nödsituationer. Ifjol tog SOS Alarm emot 12 644 larmsamtal på Valborg, flera alkoholrelaterade. /Många unga gör alkoholdebut den kvällen, 20-årsfirande ”Tonårsparlören” från IQ hjälper vuxna att prata med sina barn.

Valborgsmäss har blivit en traditionell helg som ofta associeras med fest, trängsel, skönsång kring en brasa, grillning och dessutom ofta fylleri. En osäker kombination.

Maria Khorsand, vd SOS Alarm. Foto: pressbild

– Valborgsnattens festligheter leder dessvärre till att fler råkar ut för tråkiga händelser och olycksfall. Vi ser ett tydligt samband mellan alkoholintag, många människor i rörelse och öppna eldar, vilket ökar trycket på nödnumret, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Samtalen till larmnumret 112 ökade ifjol 53 procent under Valborg (mellan kl 18 – 05), som var en fredag, jämfört med en vanlig fredag. Det handlar ofta om vårdbehov relaterat till misshandel, alkohol och brännskador och bränder, enligt SOS Alarm.

Enligt samlade statistik ifjol för Valborg så ökade larmsamtalen under kvällen och natten till 12 644 samtal. Särskilt Västmanlands län och Kronoberg stack ut med ökning av samtal med 114 respektive 95 procent, (se alla län nedan).

 

Karin Hagman, vid IQ. Pressbild

 

Lagom till Valborgsfirandet har Systembolagets dotterbolag IQ skickat ut handboken Tonårsparlören (även på engelska och som pdf-fil, 71 sidor).till nära 122 000 hushåll. Det är familjer med barn som fyller 14 år i år. Det är tjugonde året handboken, som uppdateras årligen, skickas ut och ger fakta och tips för att underlätta samtal mellan föräldrar och deras barn om alkohol.

– Alkoholkonsumtionen bland unga har visserligen minskat över tid, men det är viktigt att komma ihåg att Valborg fortfarande är ett tillfälle då många tonåringar kommer i kontakt med alkohol. Det är viktigt att vi pratar med våra barn om alkohol. Det visar att vi bryr oss och är också något som de allra flesta tonåringar vill, säger Karin Hagman, vd på IQ, i en kommentar.

Trots en positiv utveckling där tonåringar dricker mindre och färre föräldrar köper ut eller bjuder sina barn på alkohol hemma, så finns ett socialt tryck att pröva. Flera gör sin alkoholdebut vid storhelger som Valborg och det finns ett sug att få träffa kompisar och festa när pandemi-restriktioner lättats.

Vid köksbordet kan flera frågor redas ut över generationsgränser inför storhelgen – om risker, oro, alkohol och gränser. Då behövs engagerade vuxna som vågar ta känsliga samtal. För tvärsemot vad många tror så är bra samtal med en förälder just vad de flesta tonåringar själva önskar.

Ur Tonårsparlören

Två nya Valborgs-enkäter har gjorts av Norstat på uppdrag av IQ via en webbpanel som besvarats av 4 273 tonårsföräldrar och 556 ungdomar 13-17 år.
De flesta tonåringarna (93 procent) tycker det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol. 84 procent tycker det är bra att föräldrarna inte köper ut. 86 procent tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid Valborg, medan bara var femte (21 proc.) uppger att de själva dricker alkohol vid Valborg.

Bland tonårsföräldrarna som svarat är varannan (51 proc.) orolig för att sitt barn ska råka illa ut till följd av alkohol. 62 procent av dem har pratat med andra föräldrar om vilka regler som gäller för deras barn när det handlar om alkohol, fester och tider för hemgång. 90 procent av målsmännen tror att det är vanligt att unga dricker vid Valborg, men bara var femte tror att deras egen tonåring gör det. (Det vill säga ganska lika vad barnen tror).

5 IQ-tips till tonårsföräldrar:
Ge kärlek och visa omtanke. Barn behöver kärlek och omtanke, oavsett ålder. Visa att du finns där för din tonåring. Om du är orolig för något, berätta varför.
• Visa intresse och lyssna.En bra relation handlar framför allt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.

Kom ihåg att du är en förebild.Barn lyssnar till vad vuxna säger och ser vad de gör. Tänk på att du är en förebild, även när det gäller alkohol.
Var tydlig och sätt gränser.Var tydlig med vad du förväntar dig. Då vet tonår – ingen var du står och vad som gäller.
Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.

• Fotnot: Många larmsamtal till SOS Alarm under Valborg ifjol. Län för län.


Källa: SOS Alarm

Annonser