Tonårsparlören – The movie

Tonårsparlören har i snart 20 år skickats som bok till hundratusentals föräldrar för att underlätta samtal med sina barn om alkohol och andra droger. Nu kompletteras den som film – i tisdags hadeTonårsparlören – The Movie premiär.

Systembolagets dotterbolag IQ har numer hand om Tonårsparlören, som sedan 2002 postats till alla målsmän med barn som det året fyller 14 år. Senaste boken skickades ut inför Valborg i år till 110 000 föräldrar.

Och nu kommer alltså kortfilmen som är elva minuter lång och är framtagen för att visas på föräldramöten, i sociala medier och underlätta ibland svåra samtal över generationerna.

– Syftet med filmen är hjälpa och stärka föräldrar. Som förälder är du en förebild och du kan göra skillnad. Tonåringar vill att föräldrar ska sätta gränser, det är ett sätt att visa att man bryr sig, men det kan vara svårt att veta hur, säger Karin Hagman, vd på IQ i en kommentar.

Tonårsparlören – The Movie (via Youtube)


Filmen har både en allvarlig och lite skämtsamt förnuftig ton och visar i fem scener möten mellan tonåringar och oroliga föräldrar. Inför en utekväll hur svårt det kan vara att enas om senaste tid att komma hem, ett korsförhör där pappan kräver vittnen på var sonen varit. Mamman som en morgon konfronterar sin bakfulla dotter vid köksbordet. Hur en föräldrafri fest går överstyr. Och en pappa som försöker lugna sig genom att ringa upp typ klockan 23:50 och ställa tusen frågor till sin son och locka med pizza.

Programledaren Ina Lundström och psykologen Karl Bergström vandrar runt i filmen och resonerar kring vad som utspelas i de olika scenerna. I slutorden ger psykologen rådet ”Visa kärlek” och berättar att fler tips finns på Tonårsparlören.se (finns även som webbsida).

– I slutändan handlar det om att vara närvarande genom att finnas där. Tonåren är en turbulent tid och många vill säkert prova på vuxenvärlden lite grann. Vi har alla vandrat den vägen, säger psykologen mot slutet.

Filmen lyfter fem teman:
Förhöret – Bygg en bra relation
Utgång – Sätt gränser
Dagen efter – Ge barnen argument att säga nej
Föräldrafritt – Ta hjälp av andra föräldrar
Telefonsamtalet – Släpp taget

Även på engelska

• Tonårsparlören – The Movie är 11:04 minuter och kan delas upp i kortavsnitt på exempelvis sociala medier. Kan redan nu ses via Youtube. Den är regisserad av Olivia Kastebring. Skådespelare är Lo Kauppi och Philip Hughes som tonårsföräldrar och Elsa Öhrn och Oguzhan ”Ozzy” Araz spelar tonåringarna. Programledare Ina Lundström och psykolog Karl Bergström. Senaste boken kan  läsas via webbsida och finns även i systembutiker. Eller ladda ner: på svenska (pdf-fil, 71 sidor), på engelska (pdf-fil, 72 sidor).

Tema: UNG & NYKTER

Allt fler ungdomar väljer nykterhet.
Cirka nio av tio skolelever i nionde grundskoleklassen (ca 15-16-år unga) hade på 1970-talet druckit alkohol senaste året, det hade i samma åldersgrupp mitten av 2010-talet sjunkit till nedåt 40 procent. Historiskt låga siffror i Sverige, enligt CAN:s skolenkäter.

Förklaringen är oklar – forskare nämner bl a ändrade umgängesvanor (mer via internet), nya hälsotrender, effekter av drogförebyggande insatser, mer föräldrakontroll, ökad ålderskontroll, fler unga med bakgrund i icke-alkoholkultur… Men man vet inte säkert.

Även tobak brukas mindre av unga, medan narkotikautvecklingen inte visar samma nedgång.
Det finns dock ännu ungdomsgrupper där det dricks mycket och langning via sociala medier och av insmugglat har ökat.

Också i Europa dricker och röker färre skolelever, även om berusningsdrickande är ganska högt (cirka en av tre druckit sig full senaste månaden), visar nya stora Espad-enkäten år 2015 där 96 000 tonåringar i 35 länder deltagit. Sverige sticker där ut som enda land där flickor dricker mer än pojkar.

Läs mer

Annonser